Zaev ne isključuje mogućnost vanrednih izbora

Zoran Zaev kaže da je u svakom slučaju vrijedno pažnje kad opozicija zahtijeva izbore (EPA)

Makedonski premijer Zoran Zaev nije isključio mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora ukoliko je to, kako je rekao, neophodno za održavanje referenduma kojim bi trebao biti potvrđen sporazum Atine i Skoplja o novom imenu i izmjena Ustava Makedonije.

“Ako se dogovorimo da motiviramo građane da izađu na referendum kako bi on bio uspješan, sve opcije su otvorena, pa i ova”, rekao je on, odgovarajući na pitanja novinara, prenijeli su makedonski mediji.

Zaev kaže da je u svakom slučaju vrijedno pažnje kad opozicija zahtijeva izbore, prenosi Tanjug.

Vanredne parlamentarne izbore traži najutjecajnija makedonska opozicija VMRO-DPMNE, a lider te stranke Kristijan Mickoski je u nedjelju poručio – prvo izbori, pa NATO i Evropska unija.

Makedonija će, kako je rekao, postati članica NATO-a i EU-a kada se oslobodi političkih tranzicionista koji su zauzeli urede i kabinete, a to je moguće samo kroz prijevremene parlamentarne izbore.

Policijski izvještaji

Komentirajući navode da ruski biznismeni podrivaju Makedoniju, Zaev kaže da o tome postoje policijski izvještaji.

“Govorim o onome što čujem i na osnovu izvještaja koje primam”, rekao je premijer i dodao da je Makedonija mala zemlja, koja želi prijateljstvo sa svima, uključujući i Rusku Federaciju.

“Još jednom moramo potvrditi da za Republiku Makedoniju nema alternative izuzev ravnopravnog članstva u EU i NATO-u. Sa te tačke gledišta, uvijek ćemo imati određenu pažnju i nećemo dopustiti miješanje stranih faktora u međunarodne sporazume, deklaracije, rezolucije koje se primjenjuju u Makedoniji|, kazao je Zaev.

Izvor: Agencije