Zaev: Moguć ‘crni scenarij’ u Makedoniji

Zoran Zaev: Mi ćemo vratiti slobodu i demokratiju u Makedoniji (EPA)

Lider najutjecanijeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev je izjavio da je dokumentaciju koja makedonskog premijera Nikolu Gruevskog i nekolicinu saradnika optužuje za korupciju dobio od makedonske “tajne službe”.

Riječ je o ljudima koji više nisu mogli gledati kako se uništava država, a koji povjerenje još jedino imaju u SDSM, rekao je on za Tanjug.

“Ohrabrili su se i dostavili su nam dokaze zato što vjeruju nama, ali ne i pravosudnom sistemu. Nadam se da će naša budućnost poslije ovoga biti vraćanje slobode i demokratije u Makedoniji i vraćanje evropskih vrijednosti za sve građane, da se ovo što je sada na djelu više nikada ne ponovi”, kazao je Zaev.

Lider SDSM-a tvrdi kako su optužbe izrečene na njegov račun za pokušaj puča zapravo posljednji pokušaj da se spriječi objavljivanje dokaza koji vlast optužuju da je umiješana u kriminal i korupciju.

Vlasti kontrolišu pravosuđe

Sada je sve moguće, kaže on i dodaje kako ne isključuje mogućnost i “crnih scenarija” u narednom periodu, kada SDSM počne objavljivati dokaze, ili, čak, i prije toga, što će se dogoditi vrlo brzo.

“Kad su se drznuli to uraditi, moguće je moje hapšenje, hapšenje drugih članova opozicije, ali i na to smo spremni. Oni ne mogu uhapsiti sve članove opozicije i sve one koji podržavaju opoziciju, građane”, rekao je.

“Jedno je jasno… To ne može niko spriječiti. To mora naša makedonska javnost znati i to ćemo podijeliti s našim građanima ovih dana”, kazao je Zaev u telefonskoj izjavi za Tanjug.

On je rekao kako je optuživanje cijele opozicije moguće samo u diktatorskim režimima i dodao da najava premijera Gruevskog da slijedi sudski proces, a da još nema ni optužnice, znači da je makedonsko pravosuđe pod kontrolom vlasti.

“To je klasičan dokaz da pravosuđe u Makedoniji nije nezavisno, odnosno da je pod kompletnom kontrolom vlasti”, kazao je prvi čovjek SDSM-a i dodao kako sve ipak zavisi od istražnog postupka.

Potvrdio je da je povodom najnovijih događanja već imao susrete s predstavnicima Evropske unije te da je iz Berlina dobio poruku da najnoviji događaji u Makedoniji uništavaju demokratsku opoziciju.

Reakcija EU-a

Susreo se, kaže, i s predstavnikom EU-a u Makedoniji Aivom Oravom, koga je upoznao sa svim detaljima.

Sada očekuje njihove reakcije, koje bi, kako kaže, trebale biti pravovremene.

“To je vrlo važno, zato što računamo na naše prijatelje iz EU-a. Ovdje se radi o budućnosti naše državi, koja je članica Ujedinjenih narodaa, koja je zemlja kandidat za članstvo u EU, i moraju reagirati saglasno onome što oni smatraju da je korektno. To želimo. Opozicija ima svoje obaveze – da bude glavni korektiv vlasti i da uradi ono što je u skladu s Ustavom i zakonom naše države. Mi ćemo vratiti slobodu i demokratiju u Makedoniji. Samo želimo principijelan pristup naših prijatelja u susjedstvu, EU-a i SAD-a”, naveo je Zaev.

On, međutim, nije mogao komentirati reakcije Rusije, koja je pozvala na dijalog i ukazala na opasnost od moguće eskalacije etničkih sukoba u Makedoniji.

“Ne mogu to komentirati, jer se, po prvi put, oglasilo Ministarstvo vanjskih poslova Rusije. Nije mi poznato zašto se to prvi put dešava u ovom trenutku. Mi tako nešto nismo tražili i zato ne mogu komentirati”, rekao je Zaev, koji poslije svega očekuje da u Makedoniji budu provedeni vanredni izbori, koji će dati legitimitet novoj vladi i normalizirati stanje u državi.

Izvor: Agencije