Zaev: Makedonski režim će pasti bez žrtava

Proteste na skopskim ulicama Zaev naziva građanskim, jer ih organizira civilno društvo, a ne političke stranke (AP)

Predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev uvjeren je da će makedonski predsjednik Đorge Ivanov povući odluku o aboliciji ili će ona pasti pred pravosudnim organima u Makedoniji i izvan zemlje.

Još je dodao, u intervjuu za agenciju Anadolija, da prosvjeda protiv takve odluke, na kojima sudjeluju pripadnici svih etničkih skupina “očitavaju lekciju regiji kao ujedinjena, multietnička zemlja”.

Podsjećajući kako politička kriza u Makedoniji traje posljednjih nekoliko godina, te da je produbljivanje počelo od parlamentarnih izbora održanih prije dvije godine kada opozicija nije priznala rezultate izbora i napustila parlament, Anadolija navodi kako su se te aktivnosti prenijela na ulicu organiziranjem prosvjeda, marševa i građanskih skupova.

Iako se vođa opozicije Zoran Zaev nekoliko puta sastao i razgovarao s dosadašnjim premijerom Nikolom Gruevskim, te mu govorio kako posjeduje kompromitirajuće materijale dobivene od pojedinih stranih službi, a koje se odnose na navodnu zloupotrebu ovlasti, kriminal i korupciju, Gruevski je to javnosti predstavio kao pokušaj državnog udara i nelegitiman dolazak na vlast.

U međuvremenu je opozicija počela objavljivati spomenute kompromitujuće materijale, tražeći ostavku premijera Gruevskog i njegove Vlade. Organizirani su prosvjedi, a pristaše vlasti su organizirale protuprosvjede.

‘Srušiti režim bez žrtava’

Nedavna odluka predsjednika Ivanova da abolira političare umiješane u “aferu prisluškivanje”, koju je Zaev objelodanio, dovela je do novih višednevnih prosvjeda širom Makedonije. Te prosvjede Zaev naziva građanskim, jer ih organizira civilno društvo, a ne političke stranke.

“To sada čine građanske organizacije. Mi nismo organizatori. Na prosvjedima su zastupljene sve etničke skupine i to je dokaz da su svi udruženi – i Albanci i Turci, Srbi i Bošnjaci. Svi smo zajedno”, tvrdi Zaev.

Po njegovim riječima, Makedonija može očitati lekciju demokratskom svijetu pokazavši kako “režim može pasti bez žrtava”.

“Uz puno strpljenja, puno truda, s dosta preciznosti i posvećenosti pokazat ćemo svijetu da režim može pasti bez žrtava. Time će, vjerujem, mala Makedonija očitati lekciju demokratskoj Europi, Africi, Aziji, Americi i svima. Potrebni su samo živci i strpljenje za rušenje režima i povratak institucija građanima”, dodao je Zaev.

Za predsjednikovu odluku da abolira odgovorne za “aferu prisluškivanja” vjeruje da će biti povučena ili će pasti pred pravosudnim organima u Makedoniji i izvan nje.

“Ova abolicija se mora poništiti. Vjerujem da će je Ivanov povući. Osim toga, abolicijom su uništeni  mnogi značajni predmeti. Bilo je otvoreno 35-36 istraga za koje je opozicija podnijela prijave. Nadam se da će Specijalno javno tužiteljstvo nastaviti raditi na istrazi bez obzira na to radi li se o onima koji su na vlasti ili u opoziciji. Pravda mora biti jednaka za sve“, dodao je Zaev.

Spremne i nove ‘bombe’

Govoreći o mogućim alternativama razvoju političke krize u toj zemlji, Zaev je najavio moguće objavljivanje novih “bombi” ukoliko se ukine Specijalno tužiteljstvo.

“Ukoliko se Specijalno tužiteljstvo ukine, oni moraju vratiti materijale. Nemaju ih kome dati. Gruevski ih posjeduje. Mi ćemo se nastaviti boriti za fer i redovne izbore. Nećemo odustati. Ako netko ukine Specijalno tužiteljstvo, mi ćemo nastaviti objavljivati te materijale”, upozorio je Zaev. 

Podsjetio je i kako su prema prvobitnom međustranačkom dogovoru, postignutom uz posredovanje međunarodne zajednice, prijevremeni izbori trebali biti održani 24. travnja, ali su pomjereni za 5. lipnja jer se trebao usuglasiti zakon o izborima, pročistiti biračke popise te izabrati članove Državnog izbornog povjerenstva.

Opozicija i dalje upozorava da birački popisi nisu provjereni i pročišćeni.

“Na biračkom popisu je bilo 1.812.000 glasača. Sada je, navodno, nakon pročišćavanja popisa njih 1.817.000 – što znači 5.000 više glasača. Kakvo je to pročišćavanje? Birački popis se treba smanjiti na 1.500.000 glasača koji žive u Makedoniji”, ukazao je Zaev.

Izvor: Agencije