Zaev: Makedonski premijer bez savjesti

Objavljivanje navodnih snimaka prisluškivanja u Makedoniji traju mjesecima (AP)

Po 34. put opozicijski Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), objavio je snimke prisluškivanih telefonskih razgovora. Ovaj put navodnog razgovora premijera Nikole Gruevskog i sada već bivšeg ministra za transport Mileta Janakievskog.

Predsjednik SDSM-a Zoran Zaev tvrdi kako i ovi snimci, poput prethodnih, otkrivaju da je vlast dogovarala poslove mimo zakona i javnih natječaja.

Ponovno je zatražio ostavku premijera Gruevskog jer, kaže, tri dosadašnje ostavke – dvoje ministara te šefa obavještajne službe – nisu dovoljne.

Objava dolazi dan nakon trećeg kruga pregovora četiri najveće makedonske stranke o načinu izlaska države iz političke krize. Taj je sastanak završen bez konkretnih zaključaka.

Nove nesuglasice vlasti i opozicije

Konferenciju za novinare opozicija je održala ispred zgrade Vlade gdje je okupljeno 100-tinjak njihovih pristalica koji prosvjeduju već 11 dana.

“Imaš pravo Gruevski, tebi nešto fali, a to je savjest! Ti više ne možeš biti premijer. Prekini sramotu koju nanosiš Makedoniji i napusti premijerski kabinet. Prijelazna vlada je rješenje krize. Nema vraćanja nazad”, poručio je Zaev.

Ubrzo je stigao i odgovor iz vladajuće stranke. Šef poslaničke grupe VMRO-DPMNE u Sobranju Ilija Dimovski izjavio je da “opozicija svojim djelovanjem samo podsjeća javnost na uspjehe aktualne vlasti”.

“Gospodine Zaev, aerodrome koje smo izgradili, pa velike i male hidrocentrale, strani investitori koji otvaraju tvornice u kojima se zapošljavaju građani svih nacija i vjera i realizacija više od 2.000 projekata su dokaz da je sve ono što govorite izvrnuto i netočno. Hvala vam što podsjećate javnost na naše projekte”, rekao je Dimovski.

Makedonci na ulicama

Zbog političke krize, Makedoniju potresaju masovni prosvjedi, a dio pristalica opozicije, ali i onih koji podržavaju vladajuće, odlučili su se smjestiti pod šatore na skopskim ulicama.

Prosvjedi su počeli nakon što je SDSM objavio prisluškivane telefonske razgovore, optuživši vladajuću stranku VMRO-DPMNE za prikrivanje okolnosti ubojstva 22-godišnjeg Martina Neškovskog.

SDSM-ov predsjednik Zoran Zaev, objavio je da je Neškovskog, simpatizera vladajuće stranke, tijekom slavlja koje je uslijedilo nakon izbora prije skoro četiri godine, ubio policajac na dužnosti.

Opozicija je nezakonito prisluškivane razgovore počela objavljivati prije tri mjeseca i tvrdi da je u protekle četiri godine Gruevski sa suradnicima prisluškivao više od 20.000 ljudi, među kojima su pripadnici vlasti, opozicije, intelektualci, novinari, ali i vjerski poglavari.

Gruevski tvrdi da su snimci montirani i da Zaev radi u službi stranih interesa.

Izvor: Al Jazeera i agencije