Zaev: Izbori moraju biti održani što prije

Zoran Zaev je apelirao na sve strane da na prvo mjesto stave potrebe države i građana (EPA)

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je u srijedu kako izbori u Sjevernoj Makedoniji moraju biti održani što prije.

“Izbori moraju biti održani što je prije moguće. Potrebne su nam potpuno funkcionalne institucije, u cilju zaštite javnog zdravlja i nove makedonske ekonomije usredsređene na razvoj”, napisao je on u objavi na društvenoj mreži Facebook.

Zaev je apelirao na sve strane da na prvo mjesto stave potrebe države i građana, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju MIA.

Prijevremeni parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji trebali su biti održani 12. aprila, ali su odloženi zbog pandemije korona virusa i još nije utvrđen novi datum.

Sastanak bez konsenzusa

Početkom sedmice lideri partija u Sjevernoj Makedoniji na sastanku kod predsjednika Steve Pendarovskog nisu postigli konsenzus o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Tada je novinarka Al Jazeere Milka Smilevska javila kako Zaevov SDSM smatra da bi izbori trebali biti održani krajem juna, dok se VMRO-DPMNE zalaže za 23. august, 30. august ili 12. septembar.

Demokratska unija za integraciju (DUI), najjača politička partija etničkih Albanaca, traži da se postigne konsenzus te da izbori budu što je prije moguće.

Sastanku su prisustvovali liderii SDSM-a, VMRO-DPMNE-a, DUI-ja, Alijanse za Albance, Alternative, Bese Kasami i predstavnik Demokratske partije Albanaca (DPA).

Izvor: Al Jazeera i agencije