Zaev i Tsipras: Nastaviti implementaciju Sporazuma iz Prespe

Nakon trećeg dana debate u makedonskom parlamentu sve su manji izgledi da će se postići dogovor o ustavnim promjenama (EPA)

Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Alexis Tsipras, u telefonskom razgovoru su ponovili da će nastaviti proces implementacije Sporazuma iz Prespe, prenose makedonski mediji.

Zaev i Tsipras su imali telefonski razgovor nakon ostavke grčkog ministra vanjskih poslova Nikosa Kotziasa, a glasnogovornik grčke vlade Dimitris Tzanakopoulos je rekao da su se oba premijera složila i ponovila da će nastaviti proces implementacije Sporazuma iz Prespe.

“Naš premijer komunicira veoma često sa Zaevim. Očito je da premijer susjedne zemlje neće komentarisati unutrašnja zbivanja u Grčkoj. Složili su se i ponovili ono što je poznato svima – da oboje rade za Balkan 21. stoljeća i da oboje rade na implementaciji i stupanju na snagu Sporazuma iz Prespe“, rekao je Tzanakopoulos u intervjuu za grčku državnu televiziju ERT.

Prema grčkim dnevnim novinama Avgi, koji važi za svojevrsnog glasnogovornika vladajuće Syrize, oba premijera su razgovarala za novi Balkan u kojem će preovladavati mir, saradnja i solidarnost.

Informativni portal In piše da je Tsipras informisao Zaeva u vezi ostavke ministra vanjskih poslova Kotziasa i o tome da će on lično preuzeti Ministarstvo vanjskih poslova, dok je makedonski premijer prenio Tsiprasu situaciju u Makedoniji, o glasanju u Sobranju i pozicijama poslanika iz redova opozicione VMRO-DPMNE.

Rasprava u Sobranju

Nakon trećeg dana debate u makedonskom parlamentu sve su manji izgledi da bi vlast i opozicija mogli postići bilo kakav dogovor o ustavnim promjenama u skladu s Prespanskim sporazumom o promjeni imena te bivše jugoslovenske republike u Republika Sjeverna Makedonija.

Koalicija koju predvodi VMRO-DPMNE odlučila je napustiti parlamentarnu debatu o izmjeni Ustava kojom bi se trebao provesti dogovor s Grčkom o promjeni imena države u Republika Sjeverna Makedonija.  

Uz ostalo, u Ustav bi trebala biti ugrađena i odrednica da nema promjena granica, te da zemlja nema teritorijalnih pretenzija prema Grčkoj.

Za usvajanje ustavnih amandmana potrebna je dvotrećinska većina od ukupno 120 izaslanika.

Ne bude li osigurano 80 glasova, bit će raspisani prijevremeni izbori.

Izvor: Agencije