Zaev i Pence o zajedničkoj proslavi ulaska Makedonije u NATO

Zoran Zaev, Makedonija
Bez sporazuma s Grčkom neće biti ni EU, niti NATO-a (EPA)

Premijer Makedonije Zoran Zaev razgovarao je u Washingtonu s potpredsjednikom SAD-a Mikeom Penceom o predstojećem referedumu i napretku Makedonije na putu prema članstvu u NATO-u.

Kako je priopćila makedonska Vlada, Zaev i Pence su razmotrili mogućnost da zajednički bude proslavljen prijem Makedonije u NATO iduće godine, koji postaje realnost s dogovorom s Grčkom o rješavanju višedesetljetnog spora oko imena, prenosi Beta.

Susret Zaeva s Penceom dolazi nakon što su tri visoka dužnosnika SAD-a prethodnih dana posjetili Makedoniju kako bi podržali referendum o dogovoru s Grčkom, kojim je predviđena promjena imena države u Sjeverna Makedonija, što je osnovni uvjet za makedonsko članstvo u NATO-u i početak pregovora s EU-om.

Zaev je upoznao Pencea s aktivnostima za provođenje refereduma 30. rujna, kao korakom koji će utvrditi budućnost Makdonije u najjačim svjetskim savezima – NATO-u i EU-u, kao i da je pozvao sve političke lidere, uključujući i oporbu, da se “ugrade u tu budućnost”.

Zaev: Nastavak bliske suradnje sa SAD-om

“Makedoniija nema alternativu za integraciju u EU i NATO i građani naše zemlje prepoznaju da će se od njihove odluke na referendumu poziv za NATO, koji smo dobili u Bruxellesu, u siječnju 2019., pretočiti u protokol za pristupanje i početak ratifikacije”, istaknuo je Zaev.

Prema Zaevu, mogućnost da delegacija Vlade Makedonije razgovara s potpredsjednikom Penceom “došla je u ključnom povijesnom trenutku za Makedoniju”, gdje će 10 za dana na referendumu “građani odrediti smjer zemlje prema njezinoj budućnosti u NATO-u i EU-u”.

“Ohrabreni i inspirirani susretom s potpredsjednikom Penceom, nastavljamo blisku suradnju sa SAD-om u ispunjavanju našeg strateškog eurotlantskog cilja”, rekao je makedonski premijer.

Pence je Zaevu prenio poruku predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za podršku Washingtona za “pokazanu hrabrost i liderstvo u provođenju neophodnih reformi u zemlji i za postignuti dogovor s Grčkom, koji je otvorio put za članstvo Republike Makedonije u NATO-u i EU-u”.

U delegaciji Vlade Makedonije koja se sastala s Penceom, uz Zaeva su bili ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov, koji je potpisao dogovor s Grčkom, i vicepremijer za europska pitanja Bujar Osmani.

Pozivi na odabir europske budućnosti

Građani Makedonije na referendumu 30. rujna trebaju se izjasniti jesu li za dogovor s Grčkom o rješavanju dvoipodesetljetnog spora oko imena Makedonije, koji su postigle vlade Zorana Zaeva i Alexisa Tsiprasa.

Makedonija je podijeljena u vezi tog referenduma – na jednoj strani je koalicija oko vladajućih SDSM i DUI koja smatra da dogovor s Grčkom treba podržati jer otvara euroatlantske perspektive zemlje, a na drugoj oporbeni VMRO-DPMNE, koji kritizira taj dogovor kao kapitulantski.

Dogovor su podržali SAD i EU, a brojni lideri europskih zemalja, uključujući i kancelarku Njemačke Angelu Merkel, u prethodna tri tjedna posjetili su Makedoniju kako bi pozvali građane da izađu na referendum i izaberu europsku budućnost.

Izvor: Agencije