Zaev i Mickoski za ‘kristalno čiste’ predsjedničke izbore

Na sastanku Zorana Zaeva i Hristijana Mickoskog se razgovaralo i o reformskim zakonima (EPA)

Makedonski premijer Zoran Zaev i lider pojedinačno najutjecajnije opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski dogovorili su da predstojeći predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji budu “kristalno čisti i fer”, prenosi MIA.

Tokom susreta u nedjelju se razgovaralo o osiguravanju uvjeta za fer i demokratske predsjedničke izbore, kao i o reformskim zakonima, između kojih su i zakoni o obavještajnim službama, prenosi Tanjug.

Sagovornici nisu razgovarali o prijevremenim parlamentarnim izborima, a nije bio prihvaćen ni zahtjev VMRO-DPMNE da se na osnovu njihovog prijedloga bira državni javni tužilac.

Čeka se datum za pregovore s EU-om

“Osigurat ćemo da izbori budu kristalno čisti, što je veoma važno sa aspekta državnog interesa”, izjavio je makedonski premijer.

Uvjeren da će tokom predizbornog perioda, izborne kampanje, kao i tokom samog izbornog procesa svi čionioci djelovati u smjeru koji bi dao Evropskoj uniji argument o slabostima uoči dobijanja datuma o pregovori s EU-om u junu ove godine.

Prema riječima Mickoskog, susret je bio koristan kako bi se relaksirali politički okolnosti o kreiranju kredibilnog izbornog procesa i predsjedničke utrke, kao i o neophodnoj reformskoj agendi kako bi država dobila datum za pregovore s EU-om.

“Mnogo toga zavisi od Vlade, jer ona organizira izbore”, istakao je on.

Mickoski je kazao da je tokom susreta s premijerom Sjeverne Makedonije iznio zabilješke u smjeru osiguravanja kredibilnih predsjedničkih izbora i da je posebno stavio naglasak na izborna mjesta za koje njegova stranka ima dokaze o nepravilnostima tokom referendumskog izjašnjenja.

Prijedlog zakona o javnom tužilaštvu

Tokom susreta Zaeva i Mickoskog dogovoreno je da radne grupe vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije i VMRO-DPMNE-a rade na izradu prijedloga zakona o javnom tužilaštvu koji predviđa integriranje Specijalnog tužilaštva u Javno tužilaštvo Sjeverne Makedonije.

“Naš stav je jasan. Specijalno tužilaštvo se treba integrirati sa sistemom javnog tužilaštva Republike Sjeverne Makedonije”, istakao je Zaev.

S druge strane, Mickoski je rekao da je Specijalno tužilaštvo izgubilo profesionalni kredibilitet.

Izvor: Agencije