Zaev i Juncker o napretku reformi u Makedoniji

Makedonija traži da bude izuzeta od privremenih zaštitnih mjera EU-a koje se odnose na uvoz čelika i aluminijskih proizvoda (EPA)

Makedonski premijer Zoran Zaev razgovarao je u četvrtak navečer s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom o napretku reformi koje se provode u Makedoniji, kao i o uslovima koje ta zemlja treba ispuniti kako bi počela pristupne pregovore s Evropskom unijom, saopćila je makedonska Vlada.

Kako se navodi, oni su razgovarali i o procesu usvajanja ustavnih amandmana, na koje se Makedonija obavezala potpisivanjem sporazuma s Grčkom, prenosi agencija MIA.

Tokom razgovora Zaev je zatražio da Makedonija bude izuzeta od privremenih zaštitnih mjera EU-a koje se odnose na uvoz čelika i aluminijskih proizvoda, jer su one, kako je naveo, štetne za privredu zemlje.

U Makedoniji je u srijedu počela javna rasprava o izmjenama Ustava, koja će trajati do pet dana, a nakon što je Sobranje u ponedjeljak usvojilo četiri nacrta ustavnih amandmana.

Amandmani na Ustav Makedonije

Potom će uslijediti treća i završna faza usvajanja amandmana na Ustav Makedonije.

Za usvajanje amandmana u Sobranju će biti potrebna dvotrećinska većina, odnosno 80 zastupničkih glasova.

Promjena makedonskog Ustava proizašla je i Prespanskog sporazuma, koji su potpisali Grčka i Makedonija u julu ove godine, o promjeni imena u Republika Sjeverna Makedonija.

Predviđa se da bi promjene Ustava Makedonije mogle biti završene polovinom januara 2019. godine.

Da bi stupile na snagu, potrebno je da i Parlament Grčke ratificira Prespanski sporazum.

Izvor: Agencije