Zaev i Hoti: Odlični odnosi Sjeverne Makedonije i Kosova

Najavljena je zajednička konferencija vlada dvije zemlje kada uslovi to budu dozvoljavali (Anadolija)

Premijer Kosova Avdullah Hoti i premijer Severne Makedonije Zoran Zaeva ocijenili su u petak u Skoplju da dvije susjedne zemlje imaju odlične odnose i doprinose stabilnosti cijele regije.

Zaev je na zajedničkoj konferenciji za novinare, održanoj u online formatu, naglasio da dvije države imaju odlične bilateralne odnose i da je posjeta premijera Hotija u vreme pandemije korona virusa najbolji pokazatelj da Sjeverna Makedonija i Kosovo imaju interesa da i na dalje jačaju bilateralne odnose i saradnju u svim oblastima.

“U tom pravcu očekujemo intenziviranje političkog dijaloga i održavanje najavljene zajedničke konferencije vlada dvije zemlje kada uslovi to budu dozvoljavali. Taj događaj će biti pozitivan impuls za razvoj i intenziviranje naših odnosa i sveobuhvatne saradnje”, kazao je on, prenosi Anadolija.

Jačanje putne infrastrukture

Zaev je istakao da je dokaz dobrih odnosa i slanje 44 pripadnika Vojske Sjeverne Makedonije u sastav KFOR-a, što će “ojačati stabilnost Kosova, kao i stabilnost i sigurnost cijele regije”.

Istakao je da je Kosovo za Sjevernu Makedoniju najvažniji trgovinski partner te da je čak i u vrijeme pandemije u augustu ove godine trgovinska razmjena iznosila oko 170 miliona eura.

Naglasio je da su ekonomije obje zemlje usmjerene jedna na drugu i da se zbog toga radi na jačanju putne infrastrukture, kao dio regionalne saradnje.

“U tom kontekstu želim naglasiti da će naša geografska bliskost biti još više približena autoputem Skoplje – Priština. Taj put ima strateški značaj za naše dvije zemlje i cijelu regiju. Sa zadovoljstvom mogu reći da se sa naše strane radi na pripremi izgradnje autoputa Skoplje – Blace”, kazao je Zaev.

Rekao je da Sjeverna Makedonija pozdravlja Vašingtonski sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Kosova i Srbije te da podržava dijalog Srbije i Kosova posredstvom Evropske unije.

Hoti: Hrabre odluke Zaeva

Dodao je da očekuje da se Kosovo priključi regionalnoj inicijativi “mini Schengen”, koju predvode Sjeverna Makedonija, Srbija i Albanija.

Hoti je pohvalio Zaeva za važne odluke koje je donio u prošlom mandatu, koje u politici mogu koštati i karijere.

Ocijenio je da je postizanje sporazuma s Grčkom veliki uspjeh i dobar primjer kako normalizirati odnose u regiji.

Kosovski premijer kazao je da postoji saglasnost u vezi nekih ideja korisnih za ekonomije obje zemlje, kao što su izgradnja zajedničkog graničnog prelaza, plinovod koji će povezati Prištinu sa Skopljem, uz podršku međunarodnih partnera, kao i proces izgradnje autoputa od Skoplja do granice kako, bi se nadovezao na autoput izgrađen na teritoriji Kosova.

Hoti se u petak sastao i s makedonskim predsjednikom Stevom Pendarovskim, koji je pozdravio potpisivanje Vašingtonskih sporazuma.

Prosperitet i stabilnost regije

“Pendarovski je pozdravio Sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije potpisan u Washingtonu kao korak naprijed u pronalaženju konačnog kompromisa, naglašavajući da će on doprinijeti sveobuhvatnoj stabilnosti regije”, navodi se u saopćenju za medije dostavljenom Tanjugu iz kabineta makedonskog predsjednika.

Pendarovski i Hoti su razgovarali o razvoju dobrosusjedskih odnosa, koji će doprinijeti prosperitetu i stabilnosti regije, kao i ubrzanoj regionalnoj saradnji.

“Globalna pandemija ne smije biti barijera za dalje unapređenje ekonomskih i trgovinskih odnosa i za intenziviranje međusobne saradnje i podršku na putu ka Evropskoj uniji”, rekao je Pendarovski tokom sastanka s Hotijem.

Izvor: Agencije