Zaev: Gruevski iz Skoplja pobjegao u prtljažniku automobila

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski 11. novembra prošle godine pobjegao je u Mađarsku da bi izbjegao služenje dvogodišnje zatvorske kazne (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da vlast zna kako je osuđeni bivši premijer Nikola Gruevski pobjegao i dodao da je u Albaniju odvezen u prtljažniku automobila. 

“Gruevski se liftom spustio u podrum zgrade i tamo se sakrio u prtljažnik automobila, kojim je izveden iz zemlje. U Albaniji ga je čekalo drugo, mađarsko diplomatsko vozilo”, rekao je Zaev u intervjuu za njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kako prenosi Makfaks, na pitanje zašto je potraga za Gruevskim počela tek u ponedjeljak kada se u zatvoru trebao pojaviti u petak Zaev je rekao da su takva pravila za osuđenike u njegovoj zemlji.

“U našoj zemlji uobičajeno je da kriminalci koji su pozvani da se u petak jave na odsluženje kazne vikend provedu kod kuće. Nismo to mogli promijeniti samo za Gruevskog”, rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

Bijeg iz Makedonije

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski 11. novembra prošle godine pobjegao je u Mađarsku da bi izbjegao služenje dvogodišnje zatvorske kazne.

U Budimpešti je u kratkom roku dobio politički azil, prenosi Beta.

Gruevski je optužen u još četiri sudska postupka koje protiv njega vodi Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore za kriminal u vrijeme dok je bio premijer, od 2006. do 2016.

Izvor: Agencije