Zaev: Gruevski će odslužiti zatvorsku kaznu

Tužilaštvo istražuje kako je Gruevski uspio napustiti Sjevernu Makedoniju i ko mu je pomogao u tome (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je u četvrtak da niko ne može pobjeći od svoje odgovornosti, pa ni bivši makedonski premijer Nikola Gruevski.

“Svijet je globalno selo. Niko ne može pobjeći od kazne i svoje odgovornosti. Vjerujem da ćemo veoma brzo doživjeti trenutak kada će svako odslužiti svoju kaznu, uključujući i Nikolu Gruevskog”, rekao je Zaev, prenosi Tanjug, pozivajući se na makedonsku agenciju MIA.

Gruevski je, kako je naveo, bio slobodan građanin sve do trenutka dok sud nije izdao nalog za njegovo provođenje u zatvor.

Bivši makedonski premijer 13. novembra prošle godine napustio je Sjevernu Makedoniju i otišao u Mađarsku, gdje je dobio politički azil.

U aferi “Tenk” osuđen je na dvogodišnju zatvorsku kaznu za nabavku službenog mercedesa.

Također je optužen u još nekoliko predmeta u Specijalnom tužilaštvu u Sjevernoj Makedoniji.

Saveznik i prijatelj Viktora Orbana

Gruevski boravi u Budimpešti gotovo godinu, dok makedonsko Tužilaštvo za procesuiranje organiziranog kriminala i dalje istražuje kako je Gruevski uspio napustiti Sjevernu Makedoniju i ko mu je pomogao u tome.

Gruevski, koji je bio makedonski premijer od 2006. do 2016, saveznik je mađarskog premijera Viktora Orbana i stigao je u Mađarsku nakon što je putovao kroz nekoliko balkanskih zemalja u pratnji diplomata u vozilima s diplomatskim tablicama Mađarske.

Ljetos je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao parlamentarcima da se u svom uredu redovno sastaje s Gruevskim kako bi se s njim posavjetovao o važnim pitanjima vezanim za zemlje zapadnog Balkana.

Sjeverna Makedonija traži izručenje Gruevskog, ali mađarske vlasti odbijaju to učiniti.

Izvor: Agencije