Zaev: Došao je trenutak odgovornosti

Ukoliko ne bude većine, slijedi utvrđivanje partijske odgovornosti, poručio je Zoran Zaev (EPA)

Sednica Sobranja o ustavnim amandmanima u vezi sa Prespanskim sporazumom trebalo je da počne u u sredu, ali je odložena za četvrtak u 13:00 sati, a onda je usledilo novo odlaganje početka zasedanja, jer još nije postignut dogovor koji bi omogućio dvotrećinsku većinu neophodnu za usvajanje amandmana.

Vladajući Socijaldemokratski savez Makedomnije očekuje da će do trenutka glasanja biti obezbeđena dvotrećinska većina, neophodna za okončanje procesa.

Portparol stranke Kostadin Kostadinov je to rekao na konferenciji za novinare.

Pregovori sa albanskom opozicionom partijom BESA i dalje su u toku.

VMRO-DPMNE protiv izmjena

U međuvremenu je makedonski premijer izjavio da će tokom dana biti poznato da li postoji većina u Sobranju.

Kako je on rekao, “ukoliko nema većinu, biće održan sastanak Centralnog komiteta SDSM-a i utvrđivanje odgovornosti, jer druga opcija ne postoji”.

“Stavili smo sve na ovu kartu. U politici kako se dobijaju beneficije, tako se i snose odgovornosti. Nemam predrasude i smatram da je došao trenutak odgovornosti. Ili će biti najmanje 80 poslanika, ili će uslediti odgovornost”, kazao je Zaev.

Kostadinov je rekao da su pregovori sa albanskom strankom BESA u toku i očekuje da sporazum bude postignut.

“Ustavni zakon jasno precizira da je reč o makedonskom državljanstvu/građanin Republike Severne Makedonije i sa tog ugla ne smatram da je reč o etničkoj pripadnosti ili etničkom opredeljenju građana”, ističe Kostadinov.

BESA zahteva da se prihvati njihov amandman o brisanju makedonskog državljanstva kod Albanaca, kako se ne bi stekao utisak da je reč o makedonskoj etničkoj pripadnosti.

Sa druge strane, poslanici nezavisne poslaničke grupe VMRO-DPMNE neće glasati za ustavne izmene ukoliko Zaev prihvati amandman koji je predložila BESA o brisanju makedonskog državljanstva.

Protesti ispred zgrade parlamenta

Lider ove pojedinačno najuticajnije opozicione partije Hristijan Mickoski pridružio se građanima na protestu ispred parlamenta, koji bi trebalo da otpočne raspravu o ustavnim promenama u vezi sa Prespanskim spoazumom.

Poslanici VMRO-DPMNE saopštili su ranije da ta stranka neće prisustvovati sednici na tu temu, jer se ne slažu ni sa ustavnim promenama, ni sa Prespanskim sporazumom, koji su prošlog leta potpisali zvaniči Grčke i Makedonije.

Prema Prespanskom sprazumu, Makedonija bi trebalo da promeni ime u Republika Severna Makedonija da bi je Grčka deblokirala na evroatlantskom putu.

Izvor: Agencije