Zaev: Datum za pregovore s EU-om ili je moja vlada mrtva

Zoran Zaev
Zaev: Napravili smo korekcije koje su tražile grčke vlasti i očekujemo da će oni to učiniti isto (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev upozorio je čelnike Evropske unije da će njegova vlada “biti mrtva” ako Brisel ne donese odluku o početku pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije Evropskoj uniji.

“Ako čelnici članica EU-a u četvrtak ili petak donesu negativnu odluku o početku pregovora ili je još jednom odgode, naša vlada bit će mrtva”, rekao je Zaev u Beču.

Oobjasnio je da je zastupnicima obećan početak pregovora ako podrže promjenu Ustava i imena države, kao i sporazume Grčke i Makedonije.

Rekao je da zemlje zapadnog Balkana moraju riješiti mnogo problema i da im je za to potrebna motivacija od Evropske unije.

‘Nijedna zemlja nema žalbe na nas’

“Nadamo se da će nam EU dati motiv da nastavimo s teškim poslom na reformama i radu za budućnost. Nijedna zemlja Evropske unije nema žalbe na nas. Problem leži u reformama Unije. Očekujemo da reforme i proširenje EU-a mogu biti izvedeni simultano kako bi proces pridruženja Sjeverne Makedonije i Albanije mogao biti nastavljen”, dodao je Zaev, koji je podsjetio Evropsku uniju na provođenje Prespanskog sporazuma koje je Sjeverna Makedonija obavila kako bi riješila spor s Grčkom o imenu države.

“Svi kažu da je taj sporazum jedan od najboljih na zapadnom Balkanu. Ako EU ‘kazni’ taj sporazum i Sjevernu Makedoniju odgađajući početak pregovora, kako se može očekivati da Aleksandar Vučić i Hashim Thaci pronađu rješenje za Kosovo ili da se Bosna i Hercegovina motivira da nađe rješenje za formiranje vlasti?”, upitao je.

Izvor: Agencije