Zaev: Balkan više nije tempirana bomba

Makedonski premijer putuje u Brisel, gdje će tokom dva dana imati nekoliko sastanaka s evropskim zvaničnicima (EPA)

Zapadni Balkan više nije tempirana bomba, već mjesto za investiranje, ocijenio je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev uoči puta u Bruxelles, na sastanak s dužnosnicima Europske unije.

On je, na skupu posvećenom Sjevernoj Makedoniji u organizaciji Mreže za razvoj poslovanja Jugoistočne Europe – SEEBDN u Beču, podsjetio kako je njegova država s novim imenom “jedina bez otvorenih bilateralnih pitanja”.

“Imamo sada čak i novog prijatelja – Grčku. Poslije 27 godina, pronašli smo rješenje za naš spor kroz Prespanski sporazum. Kroz taj sporazum postigli smo dogovor oko jednog problema koji se u povijesti rješavao kroz ratove, a mi smo to kroz dijalog i diplomaciju”, objasnio je Zaev.

Prema njegovim riječima, “Prespanskim sporazumom stvorena je i drugačija slika o cijelom Zapadnom Balkanu, koji više nije tempirana bomba, već dobro mjesto za investiranje”.

Članstvo u EU nema alternativu

Izrazio je nadu da će uslijediti dalja ulaganja, jer je želja da se investicijama poveća bruto domaći proizvod – BDP, stvore nova radna mjesta, ali i poveća izvoz.

Kroz sporazume s Grčkom i Bugarskom, rekao je, Sjeverna Makedonija je sebi otvorila vrata za članstvo u NATO i pregovore s EU-om.

“Za nas punopravno članstvo u EU nema alternativu. Svjesni smo da nam predstoji dug put, gdje se moramo još više transformirati”, kazao je Zaev.

Makedonski premijer će tokom dva dana u Bruxellesu imati nekoliko sastanaka, među ostalim i s povjerenikom za proširenje i susjedsku politiku Johannesom Hahnom, čelnim čovjekom Europskog parlamenta Davidom Marijom Sassolijem te predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Izvor: Agencije