Oglasi

Zaev: Aktuelna Vlada je zatvorila sva pitanja

Premijer Sjeverne Makedonije govorio je na forumu povodom druge godišnjice od formiranja njegove Vlade.
Zoran Zaev: Očuvali smo makedonski jezik i makedonski identitetEPA-EFE

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, na forumu povodom obilježavanja dvije godine od formiranja njegove Vlade, izjavio je u nedjelju kako je Vlada na čijem je čelu uspjela zatvoriti sva otvorena pitanja i preuzeti odgovornost koju niko nije pokušao preuzeti u posljednja tra desetljeća.

"Očuvali smo makedonski jezik i makedonski identitet. Sada naši građani čekaju jasan potez Evropske unije. Jedinstveno što nas zanima je budućnost. Vrijeme je da pokažemo svijetu jedan drugačiji Balkan, gdje su susjedi prijatelji, fokusirani ka napretku društva. Pogledom u prošlosti možemo samo gubiti", kazao je on.

"Sutra [ponedjeljak] počinje dvodnevni sastanak NATO-a i nama je pripala čast i privilegija da bude održan kod nas. Velika je razlika gdje smo bili prije dvije godine, a gdje smo sada."

'Ovo će biti historijska godina'

Zaev je naveo kako je njegova Vlada izabrala budućnost, a ne izolaciju i kako je velika razlika gdje je bila Sjeverna Makedonija u prethodnom periodu, a gdje je sada.

Zamjenik premijera za evropske integracije Bujar Osmani je najavio kako će 2019. biti historijska godina, koju generacije čekaju 20 godina, zato što će u junu ili julu biti usvojena odluka o početku pristupnih pregovora s EU-om.

Na forumu povodom dvije godine od formiranja Vlade na čelu sa Zaevim prisustvovali su predstavnici građanskog sektora, akademske zajednice, koji su debatirali nakon uvodnih izlaganja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.