‘Zadržavanje’ Abdullaha Al-Thanija – političke ucjene u režiji Emirata

Videosnimak kojeg je objavio Sheikh Abdullah podsjetio je na druge slučajeve zadržavanja političara u Saudijskoj Arabiji i Emiratima (Al Jazeera)

Piše: Mohamed al-Najjar

Sheikh Abdullah bin Ali Al-Thani, član katarske kraljevske porodice, objavio je u nedjelju video na Twitteru u kojem navodi da je zadržan u Abu Dabiju, što je četvrti slučaj pribjegavanja politici “zadržavanja političara”. Posmatrači smatraju da je ovo sada postao metod Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata kako bi nametnuli intervencije državama u regionu.   

Abdullah bin Ali Al-Thani izjavio je u snimku da je zadržan u Abu Dabiju, gdje mu je domaćin prijestolonasljednik Mohammed bin Zayed Al-Nahyan. Sheikh Abdullah je izrazio zabrinutost da bi mu se moglo dogoditi nešto loše, rekavši da njegov domaćin Sheikh Mohammed snosi punu odgovornost u slučaju da mu se nešto desi. Također je izjavio da Katar i njegov narod ne mogu biti okrivljeni za to.

Sheikh Abdullah se u ranijim snimcima pojavljivao u društvu saudijskog kralja Salmana bin Abdul Aziza i princa Mohammeda bin Salmana, s tim da nije poznato mjesto njegovog boravka, uprkos pojavljivanju njegovih fotografija koje su, prema riječima aktivista, načinjene u Abu Dabiju. U medijima država koje su nametnule blokadu Kataru Sheikh Abdullah bin Ali Al-Thani, pored još jednog broja drugih članova vladajuće porodice u Kataru, predstavljani su kao lideri takozvane katarske opozicije u inostranstvu.

Zabrane ‘ne razumijem i ne uvažavam’

Videosnimak kojeg je objavio Sheikh Abdullah podsjetio je na druge slučajeve zadržavanja političara u Saudijskoj Arabiji i Emiratima. Emirati su bili optuženi za zadržavanje bivšeg kandidata na predsjedničkim izborima u Egiptu Ahmeda Shafiqa, dok se Saudijskoj Arabiji stavlja na teret da je držala u kućnom pritvoru libanskog premijera Saada al-Haririja.

Američka novinska agencija Associated Press također navodi da Saudijska Arabija drži jemenskog predsjednika Abd Rabuha Mansura Hadija u kućnom pritvoru u Rijadu. Krajem novembra prošle godine bivši egipatski predsjednički kandidat Ahmed Shafiq izjavio je da je zadržan u Emiratima. U ekskluzivnom snimku za Al Jazeeru, Shafiq je dodao da su mu vlasti u Emiratima zabranile putovanje nakon što je najavio kandidaturu na predsjedničkim izborima u Egiptu, te je izrazio svoje protivljenje miješanju UAE-a u pitanja njegove države.

Shafiq se u govoru obratio egipatskom narodu, rekavši da je najavio kandidaturu za predsjednika Republike. Zbog toga je namjeravao “posjetiti egipatsku dijasporu prije nego što se vrati u domovinu u narednih nekoliko dana. Bio sam iznenađen kada mi je zabranjeno da napustim bratsku državu Ujedinjene Arapske Emirate zbog razloga koje ne razumijem i ne uvažavam.”

Nakon ovog snimka, vlasti UAE-a su uhapsile Shafiqa, a zatim je deportiran privatnim avionom u Kairo. Shafiq je ostao skriven od javnosti u hotelu, sve dok prije nekoliko dana nije izjavio da se povlači iz predsjedničke utrke, što posmatrači vide kao rezultat kojeg su Egipat i Emirati željeli ostvariti u Shafiqovom slučaju.

Pritvor, pa povlačenje iz utrke

List The New York Times navodi u izvještaju iz Kaira da je Shafiq bio primoran povući se iz predsjedničke utrke. Prema riječima aktivista, vlasti UAE-a su držale u pritvoru članove Shafiqove porodice sve dok nije objavio da odustaje od kandidature na izborima, u kojima se trebao natjecati protiv Abdel Fataha al-Sisija, saveznika Abu Dabija i Rijada.

Prije Abu Dabija, u Rijadu je zabilježen slučaj pritvora libanskog premijera Saada Haririja, koji je početkom novembra prošle godine iznenada u televizijskom obraćanju iz glavnog grada Saudijske Arabije, što su prenosili mediji ove države, saopćio da podnosi ostavku na mjesto predsjednika libanske Vlade.  Libanski predsjednik Michel Aoun i istaknuti političari u Libanu izjavili su u to vrijeme da Rijad drži Haririja u pritvoru.

Kriza s libanskim premijerom pretvorila se u slučaj u koji se umiješalo nekoliko glavnih gradova širom svijeta, a okončan je Haririjevim odlaskom u Pariz. Hariri je tada izjavio da su pojedini članovi njegove porodice još uvijek u Rijadu, nakon čega se vratio u Liban te povukao odluku o ostavci.

Četvrti slučaj političkog pritvora otkrila je američka agencija Associated Press, koja je saopćila da se jemenski predsjednik Abd Rabuh Mansur Hadi s porodicom i članovima Vlade nalazi “u kućnom pritvoru u Rijadu”. Agencija prenosi izjave jemenskih zvaničnika da Saudijska Arabija mjesecima ne dozvoljava jemenskom predsjedniku Abd Rabuhu Mansuru Hadiju, njegovim sinovima, ministrima i zvaničnicima Vlade povratak u zemlju.

Agencija Associated Press pripisala je to “neprijateljstvu između Emirata i predsjednika Hadija”, ali je navela da Saudijci ovakav potez opravdavaju time da žele zaštiti jemenskog predsjednika. Prema AP-u, jemenski predsjednik i zvaničnici njegove Vlade bili su prisiljeni vratiti se sa aerodroma u Rijadu u augustu prošle godine, kada su željeli otputovati u Aden.

Metod ‘političkog ucjenjivanja’

Prema riječima Majida Al-Ansarija, profesora političke sociologije na Univerzitetu u Kataru, videosnimak Abdullaha Al-Thanija, a prije toga i slučaj Ahmada Shafiqa i Saada Al-Haririja, potvrđuje da države koje su uvele blokadu Kataru slijede metodu “političkog ucjenjivanja” u ophođenju prema političarima i državama. Prema Ansariju, ovakvo ponašanje nije strano režimu u Abu Dabiju, a generalno ni državama koje su uvele blokadu Kataru.

“Ovakvo ponašanja postalo je obrazac u odnosu ovih država prema drugim državama, što je neprihvatljivo za bilo koju stranu u svijetu, jer bi se to moglo desiti bilo kojoj ličnosti koja potraži utočište u ovim državama”, dodao je. Ansari je rekao da se Sheikh Abdullah nije pojavljivao u javnosti više od dva mjeseca, istakavši kako bi to moglo značiti da Sheikh Abdullah Al-Thani odbija slijediti pravac država koje su uvele blokadu Kataru u njihovim pokušajima da naude ovoj državi.

Abdul Aziz Al-Ishak, katarski politički analitičar, smatra kako izjava Sheikha Abdullaha da je zadržan u Emiratima, a prije toga i Ahmada Shafiqa, potvrđuje “lošu sliku ljudskih prava u Emiratima i miješanje u pitanja drugih zemalja”. Zbog ponavljanja prizora političkih pritvora u Rijadu i Abu Dabiju, aktivisti i korisnici društvenih mreža optužili su Abu Dabi i Rijad da slijede novi pristup u odnosima prema drugim državama. Takav pristup pretvorio ih je u “centre pritvora” za sve one koji se odbijaju povinovati njihovim politikama i miješanju u pitanja država u regionu.

Izvor: Al Jazeera