Zadranin prijavljen policiji zbog grafita, regija stala iza njega

Zubčiću su stigle brojne poruke podrške na društvenim mrežama (Al Jazeera)

Protiv Zadranina Jure Zubčića, koji je prije mjesec dana grafit „Ubi Srbina“ na jednoj fasadi prepravio u „Ljubi Srbina“, podnesena je anonimna kaznena prijava zbog uništavanja tuđe imovine te je pozvan u policiju na razgovor.

„Priznajem da sam dopisao slovo Lj, ali ne smatram da sam uništio tuđu imovinu već upravo suprotno – popravio je“, objavio je Zubčić na društvenim mrežama.

Kad je, početkom prosinca, izveo svoju „malu noćnu diverziju“, Zubčić je na društvenim mrežama napisao: „Ne trpim govor mržnje i zato sam ispravio grafit. Puno je lipše gledati poruke ljubavi, nego poruke mržnje ili kako bi to Zadrani rekli – mosa bavlju“.

I tada su, protivnici njegovog čina, pozivali na njegovo privođenje.

„Evo tko šara po fasadama. Zašto ih ne privedete za uništavanje tuđe imovine? Sami su priznali i za to postoji dokaz“, objavljeno je tada ispod Zubčićevog posta na Twitteru. Uskoro je to doista i učinjeno, a Zubčić završio u policiji – umjesto onoga tko se koristio govorom mržnje u pisanju grafita. No, prijava je bila anonimna.

‘A zašto me nije prijavio svojim imenom i prezimenom?’

„Javno pozivam anonimnog prijavitelja da me prijavi svojim imenom i prezimenom jer sam i ja slovo dopisao svojim imenom i prezimenom. Zanima me da li je i podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja čiji sam grafit ispravio“, poručuje Zubčić.

Zubčiću su, nakon objave poziva u policiji i informacije da je protiv njega podignuta anonimna kaznena prijava, stigle brojne poruke podrške – i iz Hrvatske, ali i iz Srbije te Bosne i Hercegovine.

„Bude li novčana kazna, podijeli i pokušat ćemo sudjelovati u plaćanju, vjerujem da nas ima koji te podržavaju“ … „Da skupljamo pare, šta ćemo. Mislim, mi u Srbiji, zbog nas si nadrljao. A valjda će se javiti taj junak koji te prijavio, skupićemo i njemu neke pare za lečenje“ …

„A što tebe boli briga ja sam iz Sarajeva i iskreno doći ću na dignemo bunu ako treba za tebe. Svaka ti čast i duboki rispekt za sve“ … „Podrška! Vraćate nadu da ćemo opet biti ljudi, u pravom smislu te reči. Sakupićemo pare za par minuta, ako bude trebalo“, piše u porukama ispod Zubčićevog tweeta.

Potvrdio je i kako je policijski djelatnik s kojim je razgovarao bio „izuzetno profesionalan i ljubazan“. I za Al Jazeeru je Zubčić pohvalio profesionalan odnos u vrlo kratkom razgovoru u policiji.

„Priča nije gotova. Oni su postupali po anonimnoj prijavi i onda odlučuju ima li elemenata kaznenog djela i hoće li podići ili odbaciti kaznenu prijavu“, rekao je Zubčić. Uvjeren je da će prijava biti odbačena.

Izvor: Al Jazeera