Zadnji ‘Marš žena’ protiv Trumpa prije predsjedničkih izbora

Kimberley Davis (lijevo) i Bailey Nickoloff sudjeluju na četvrtom godišnjem ženskom maršu u Washingtonu (Al Jazeera)

Nekoliko hiljada demonstranata sudjelovalo je u subotu u Washingtonu na četvrtom Maršu žena, godišnjem protestu protiv politike američkog predsjednika Donalda Trumpa te za prava žena i manjina.

Kako navodi afp, a prenosi Hina, godine 2017. taj protest održan je prvi put, dan nakon Trumpove svečane prisege i bio je prva reakcija civilnog društva na njegov dolazak na vlast.

Tada je u Washingtonu protestovalo gotovo 500.000 ljudi te milioni širom zemlje kritizirajući činjenicu da je pobijedio Hillary Clinton usprkos njegovim stajalištima prema ženama.

Od klimatskih akcija do reproduktivnih prava

Kako javlja Al Jazeerina novinarka iz Washingtona Laurin-Whitney Gottbrath, demonstranti su držali porale koje uključuju različite zahtjeve od klimatskih akcija do reproduktivnih prava.

“Moja posebna briga je planet, klima i način na koji [predsjednik Donald] Trump i njegovi prijatelji i njegovi suradnici rade sve loše”, rekla je Laura, koja je željela dati samo svoje ime.

“Čini se da oni nisu zabrinuti opstankom planeta i ljudi”, izjavila je 67-godišnjakinja iz Pensilvanije za Al Jazeeru.

Bailey Nickoloff, 26-godišnja studentica prava u Washingtonu, DC, rekla je da je također prisustvovala maršu kako bi pozvala na klimatske akcije, kao i zahtijevala poštovanje prava domorodaca i zauzela stav protiv Trumpa.

“Ovdje sam iz puno razloga”, rekla je Nickoloff koja je porijeklom iz Montane.

“Ja sam tu da Trumpa maknem s dužnosti. Svi smo tu da to ostvarimo”, rekla je za Al Jazeeru.

Marš prije salušanja

Laurin-Whitney Gottbrath podsjeća da je do marša došlo dok se američki Senat priprema za saslušanje uvodnih argumenata u suđenju protiv Trumpu.

Demokrate optužuju Trumpa da je zloupotrijebio dužnost zatraživši od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pokrene istragu protiv Joea Bidena, bivšeg američkog potpredsjednika i vodećeg kandidata za nominaciju Demokratske stranke za predsjedničke izbore u SAD-u krajem godine.

Tu uslugu Trump je, prema optužbama, uvjetovao deblokadom vojne pomoći Ukrajini.

Izvor: Al Jazeera i agencije