Zadar: Istražni zatvor osumnjičenim za silovanje maloljetnice

Policija
Puštanje osumnjičenih za silovanje da se brane sa slobode izazvalo je burne reakcije javnosti (Al Jazeera)

U Zadru su u četvrtak navečer privedena petorica osumnjičenika za grupno silovanje maloljetnice iz okolice Zadra.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru u četvrtak je prihvatilo žalbu tužiteljstva te je svoj petorici osumnjičenika za grupno silovanje maloljetnice odredilo mjesec dana istražnog zatvora, prenosi agencija Hina. 

Ta odluka je pravomoćna i na nju više nema prava žalbe.

Policijski službenici PU zadarske postupili su temeljem današnjeg naloga Županijskog suda i tijekom večeri u zatvor u Zadru predali sve osobe na koje se nalog odnosio, rekla je večeras Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.

Sudac zatražio zaštitu i otvorio bolovanje

Hrvoje Visković, sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Zadru, ranije je poslao priopćenje u kojem je naveo da je Izvanraspravno vijeće toga suda danas nakon zaprimanja žalbi stranaka, donijelo odluku u vezi s istražnim zatvorom te da je odluka napisana i otpremljena strankama. 

U popodnevnom priopćenju nije bilo navedeno o kakoj se odluci radi, navodi agencija.  

Petorica mladića istražnom su sucu Ivanu Markoviću privedena prošli petak, 11. listopada.

On ih je tada pustio da se brane sa slobode.

Sudac Marković je zbog navodnih prijetnji zatražio zaštitu policije te otvorio bolovanje, prenosi Hina.

Budući da je on sudac i u slučaju oca sa Paga koji je svoje četvero djece bacio kroz prozor, i to je suđenje odgođeno i ne zna se kada će početi.

Burne reakcije javnosti

Slučaj višestrukog grupnog silovanja 15-godišnjakinje iz okolice Zadra i puštanje osumnjičenih za silovanje da se, uz mjere opreza, brane sa slobode, iako žive u istom mjestu kao i žrtva, izazvalo je burne reakcije javnosti, prenosi agencija Beta.

Organizacije civilnog društva su za subotu u više gradova najavile prosvjede podrše žrtvama seksualnog nasilja pod nazivom “Pravda za djevojčice”.

Prema prijavi, osumnjičeni su silovanje snimili mobilnim telefonom, pa su snimkama žrtvu ucjenjivali godinu dana da bi od nje iznudili seksualne odnose, a ako na to ne pristane, prijetili su joj da će snimke poslati njezinim roditeljima i prijateljima.

Izvor: Agencije