Zabrinutost zbog američkog nuklearnog oružja u Turskoj

Baza Incirlik: Turska, saveznica u NATO-u, prema nekim navodima je domaćin američkim nuklearnim bombama već 60 godina (EPA)

Loši odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Turske zbog turske ofanzive u Siriji vraćaju na osjetljivo pitanje o kom se u američkoj javnosti rijetko priča – treba li SAD ukloniti nuklearne bombe koje su odavno raspoređene u bazi u Turskoj, piše agencija Beta pozivajući se na AP.

To je komplicirana stvar iz više razloga, uključujući i činjenicu kako je dugogodišnja politika američke Vlade da ne priznaje javno lokacije svog nuklearnog oružja u inostranstvu. I pored toga, gotovo je javna tajna kako je 50-ak američkih termonuklearnih bombi B-61 uskladišteno pod jakom stražom u zrakoplovnoj bazi Incirlik, na jugu Turske.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je ove sedmice implicitno priznao postojanje nuklearki u Turskoj kada je na pitanje novinara o sigurnosti bombi odgovorio kako je „siguran u to“.

Turska, saveznica u NATO-u, prema nekim navodima je domaćin američkim nuklearnim bombama već 60 godina. Bombe bi u slučaju nuklearnog rata izbacili američki avioni.

Kupovina ruskih sistema

Aranžman s bazom Incirlik je dio politike NATO-a kojom se Turska i druge članice povezuju sa ciljem saveza da se rat spriječi preko relativno male količine nuklearnog oružja stacioniranog u Evropi. Uklanjanje tog oružja bi zbog toga predstavljalo diplomatski problem, navode agencije.

Ne postoje dokazi da je nuklearno oružje u Incirliku neposredno ugroženo, ali su odnosi Washingtona i Ankare možda i na historijskom minimumu, a rat u Siriji je postao još kompleksniji i nepredvidljiviji. Incirlik se nalazi nešto manje od 250 kilometara od granice sa Sirijom.

Američko-turski dogovor o privremenom zaustavljanju turske ofanzive protiv kurdskih boraca u Siriji je možda usporio pogoršanje odnosa dvije države, ali su oni sveukupno veoma loši.

„Putanja njihovog ponašanja tokom posljednjih godina je bila užasna. Hoću reći, oni ispadaju iz zapadne orbite“, rekao je krajem prošle sedmice američki ministar odbrane Mark Esper, dodavši kako je Turska kupila ruske protivraketne sisteme uprkos više puta ponovljenim američkim upozorenjima da to ne čini.

Pentagon je u julu isključio Tursku iz svog programa razvoja aviona F-35 jer je Ankara odbila obustaviti kupovinu ruskog sistema S-400. To je bio veliki udarac za američko-turske odnose i mnogi u SAD su se zapitali da li je Turska pouzdan saveznik.

Stav Pentagona

Nekadašnji američki ambasador u Turskoj Eric Edelman, koji je također zvaničnik u Pentagonu, jučer je izjavio kako vjeruje da je nuklearno oružje u Turskoj sigurno, te kako je njegovo premještanje rizično.

„Ne zalažem se za poduzimanje koraka koji bi potencijalno mogli usmjeriti razmišljanje Turske na razvoj vlastitog nuklearnog odvraćanja“, rekao je on i dodao kako je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan takvu mogućnost spomenuo u septembru.

Ipak, neki američki eksperti za kontrolu naoružanja tvrde kako bi bombe koje se trenutno nalaze u Incirliku bile sigurnije u nekoj drugoj članici NATO-a.

„Američka politika je da niti potvrđujemo niti demantiramo prisustvo ili odsustvo nuklearnog oružja na bilo kojoj općoj ili određenoj lokaciji. SAD ne govori o premještanju nuklearnog oružja, kapacitetima za njegovo skladištenje u SAD ili u inostranstvu niti o planovima za bilo koju od tih aktivnosti“, rekla je glasnogovornica Pentagona Uriah Orland.

Nuklearne bombe u Turskoj su dio mreže od približno 150 komada američkog nuklearnog oružja u Evropi. Eksperti navode kako je ono, pored Turske, raspoređeno u Belgiji, Italiji, Njemačkoj i Holandiji.

Izvor: Agencije