Zabrinutost u Pentagonu: Bolton bi mogao potaknuti rat s Iranom

Vojni lideri su, sudeći prema izvorima, bili uznemireni Boltonovim zahtjevom (EPA)

Američki list The New York Times objavio je da su visoki dužnosnici Pentagona izrazili duboke strahove da bi američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton mogao potaknuti sukob s Iranom u vrijeme kada Washington gubi dio svog utjecaja na Bliskom istoku povlačenjem trupa iz Sirije.   

List prenosi saopćenje koje su u nedjelju dali Ministarstvo odbrane i visoki američki dužnosnici kako je prošle godine Vijeće za nacionalnu sigurnost, prema Boltonovim smjernicama, zatražilo od Pentagona da Bijeloj kući ponudi opcije za napad na Iran.

Izvori pojašnjavaju da su Boltonovi zahtjevi uslijedili nakon što su militanti koje podupire Iran ispalili rakete na američku ambasadu u Bagdadu u septembru i napad na američki konzulat u Basri. Izvori su istaknuli da su rakete pale na praznu parcelu u sklopu američke ambasade u Bagdadu.     

Kao odgovor na Boltonove smjernice, koje je list The Wall Street Jurnal prvi objavio, Pentagon je ponudio neke opće opcije, između ostalog i prekogranične zračne napade na iransko vojno postrojenje.

Radikalnija politika prema Teheranu

Međutim, tadašnji ministar odbrane James Mattis i drugi vojni lideri oštro su se usprotivili takvim prijedlozima. Tvrdili su da je napad na ambasadu u Bagdadu bio beznačajan i bili su uznemireni Boltonovim zahtjevom, navode izvori.

Ranije je list The Wall Street Jurnal prenio vijest o Boltonovim smjernicama, rekavši da one odražavaju radikalniju politiku administracije predsjednika Donalda Trumpa prema Teheranu otkako je Bolton preuzeo dužnost savjetnika za nacionalnu sigurnost u aprilu. On je konzervativna ličnost i odavno je poznat po svojim radikalnim stavovima prema iranskom rukovodstvu.

Komentirajući ove objave, Ministarstvo odbrane je saopćilo kako predsjedniku Trumpu pruža vojne opcije za sve vrste prijetnji, uključujući i one koje predstavlja Iran, bez obzira da li se te opcije odnose na odvraćanje ili odgovor na različite prijetnje ako se za tim ukaže potreba.  

Izvor: Al Jazeera i mediji