Oglasi

Zabranjuju se protesti 'Žutih prsluka' na Elizejskim poljanama

Nakon novog nasilja, premijer najavio zabranu u nekim četvrtima, budu li na njima prisutni 'radikalni' pojedinci.
Policija, Francuska, Žuti prsluciPolitičari i sindikati policajaca su osudili slogane demonstranataEPA - Arhiva

Francuski premijer Edouard Philippe reagirao je u ponedjeljak na nasilje koje se dogodilo u subotu na zadnjim prosvjedima 'Žutih prsluka', najavivši oštre mjere, među kojima i zabranu prosvjeda na Elizejskim poljanama, te smijenivši načelnika pariške policije.

Prosvjedi 'Žutih prsluka' bit će zabranjeni u nekim četvrtima, pa tako i na Elizejskim poljanama koje su u subotu bile poharane, budu li na njima prisutni "radikalni" pojedinci, priopćio je premijer, kako prenosi Hina.

"Zabranit ćemo prosvjede koji se predstavljaju kao 'Žuti prsluci' u četvrtima koje su najviše stradale, čim primijetimo prisutnost 'radikala' i njihovu želju za uništavanjem. Mislim pritom na Elizejske poljane u Parizu, trg Pey-Berland u Bordeauxu i na trg Capitole u Toulouseu", gdje ćemo "odmah pristupiti rastjerivanju svih skupina", rekao je.

Smijenjen načelnik pariške policije

Philippe je također rekao da je smijenjen načelnik pariške policije Michel Delpuech i da će ga zamijeniti prefekt pokrajine Nove Akvitanije, na jugozapadu Francuske, Didier Lallement, poznat po svojoj odlučnosti.

Delpuech je smijenjen nakon što je Vlada kritizirala "neprimjerene upute" u uporabi takozvanog "flash balla", obrambenog ručnog oružja koje ispaljuje projektile od pjene (LBD) u subotu 16. ožujka.

O Delpuechovu (66) odlasku se redovito nagađalo otkad su zaredale polemike o upravljanju javnim redom u prijestolnici i nakon slučaja Benalla, nazvanog po imenu bivšeg suradnika predsjednika Emmanuela Macrona, kojega se sudski goni za nasilno ponašanje. 

Premijer je usto najavio "znatno" povećanje kazni za zabranjene skupove.

Povećanje novčanih kazni

Novčane kazne koje sada iznose 38 eura povećat će se na 135 eura, najavljuje Vlada.

"Ljudi ne žele dijalog. Jedini zahtjev razbijača je nasilje i mirni prosvjednici se moraju distancirati od njih", rekao je Philippe.

Edouard Philippe je rekao da je dao uputu da ministarstvo unutarnjih poslova prijavi pravosuđu svaki eventualni poziv na nasilje koje bi uputile "istaknute osobe" tog pokreta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.