Zabranjeno slijetanje aviona ʽMontenegro Airlinesaʼ na beogradski aerodrom

Prethodno je premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala građane Srbije da 'ne idu na ljetovanje tamo gdje su nepoželjni' (EPA)

Odlukom Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije, avioni crnogorske nacionalne kompanije Montenegro Airlines od srijede nemaju dozvolu za slijetanje na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, javlja Al Jazeerina reporterka Jelena Glušac.

Ova odluka donesena je kao protivmjera odluci crnogorskih vlasti da svoje granice ne otvore za državljane Srbije, zbog, kako je navedeno – korona virusa.

U ponedjeljak je predsjednik crnogorske vlade Duško Marković najavio da će Crna Gora otvoriti granice sa zemljama u kojima je broj zaraženih manji od 25 u odnosu na 100.000 stanovnika, a na listi su se našle: Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija, Grčka. 

Brnabić pozvala građane Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori

U obrazloženju odluke Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije navodi se da je, onemogućavanjem ulaska državljana Srbije u Crnu Goru, princip reciprociteta u kretanju putnika između dvije države ozbiljno narušen. 

Prethodno je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da ta zemlja neće zatvarati granice za crnogorske državljane, ali je pozvala građane Srbije da, kako je rekla, ne idu na ljetovanje tamo gdje su nepoželjni.

Kasno u utorak reagirali su i iz Montenegro Airlinesa. Iz te komanije je saopćeno kako avio-industrija ne bi trebalo da zavisi od političkih odluka te da bez obzira na nenadanu odluku Beograda, Srbija ostaje dio njihovih saobraćajnih planova, javila je Al Jazeerina reporterka iz Podgorice Milica Marinović.

Iz Montenegro Airlinesa poručuju i to da će pokušati da daju doprinos da se posljedice epidemije u ekonomskom smislu što prije saniraju.

Izvor: Al Jazeera