Oglasi

Zabranjen Wildersov ‘islamsafari’ u Briselu

Holandski ultradesničar i flamanski nacionalist Filip Dewinter namjeravali održati skup u briselskoj općini Molenbeck.
Wilders (desno) opisuje islam kao najveću prijetnju s kojom se suočava HolandijaEPA

Gradonačelnik briselske općine Molenbecka zabranio je skup koji je ultradesničarski holandski populist Geert Wilders namjeravao održati u petak, objavila je belgijska novinska agencija Belga.

Wilders i Filip Dewinter, flamanski desničarski nacionalist, najavili su planove da održe skup tzv. "islamsafari" u Molenbecku, predgrađu Brisela u kojemu žive mnogi muslimani, prenosi agencija Hina.

Prema Belgi, gradonačelnikova odredba zabranjuje "svako okupljanje ljudi koji su dio toga procesa, sudionici, organizatori ili protivnici" na području općine.

Protiv džamija i migranata

Wilders, čelnik radikalno desničarske i euroskeptične holandske Slobodarske partije (PVV), za islam govori da je "religija nasilja" te ga opisuje kao "najveću prijetnju s kojom se suočava Holandija".

U programu PVV-a traže zatvaranje džamija u Holandiji, zabranu Kur'ana te ukidanje boravišne dozvole migrantima.

PVV, predvođen Wildersom, na općim izborima u martu osvojio je dvadeset mjesta u parlamentu te tako postao druga najveća politička stranka u zemlji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.