Zabranjen Thompsonov koncert u Švicarskoj

Marko Perković Thompson ima ultranacionalističke svjetonazore i veliča ustaše, prenijeli su švicarski mediji (Pixsell)

Predstavnik švicarske kantonalne Vlade potvrdio je odluku Gradskog vijeća grada Schlierena s kraja srpnja kojom se zabranjuje koncert Marka Perkovića Thompsona.

Koncert je u tom gradiću pored Zuericha trebao biti održan 3. rujna, ali je zabranjen, priopćila je uprava grada Schlierena, a prenose švicarski mediji.

“Organizator koncerta, tvrtka Cronight, žalio se na odluku Gradskog vijeća Schlierena predstavniku kantonalne Vlade u okrugu Dietikon, koji je, međutim, potvrdio odluku o zabrani”, priopćio je grad Schlieren.

‘Veličanja ustaškog režima’

Predstavnik Cronighta izjavio je za Hinu kako razmišljaju o žalbi pri Upravnom sudu, ali da ne polažu puno nade u uspjeh.

“To je politička odluka”, rekao je jedan predstavnik Cronighta, koji je htio ostati neimenovan.

Tvrtka Cronight se prije toga u izjavi za dnevnik Neue Zueriche Zeitung požalila kako zbog zabrane koncerta “trpe financijsku štetu”.

Neue Zuericher Zeitung u istom članku navodi kako “Thompson uvijek iznova upada u oči zbog ultranacionalističkih svjetonazora i veličanja fašističkog režima ustaša”.

Grad Schlieren je izrazio zadovoljstvo odlukom kantonalnih vlasti.

“Ova odluka je potvrda da je grad ispravno odvagao privatne i javne interese i da temeljna prava nisu prekršena”, piše u priopćenju grada Schlierena.

Grad je prvobitno zabranio nastup Thompsona iz bojazni po javnu sigurnost te da bi “pojedine grupe ili osobe” mogle pokušati ometati nastup.

‘Fašizmu nema mjesta u Švicarskoj’

Odluku kantonalnih vlasti pozdravila je i organizacija Juso, mladež Socijaldemokratska stranke Švicarske, koja je pokrenula postupak zabrane Thompsonovog koncerta.

“Čestitamo gradu Schlierenu na hrabroj odluci da zabrani ovaj nastup i tako obrani demokratske vrijednosti. Fašizmu nema mjesta u našem društvu”, izjavila je potpredsjednica Mladeži SP-a za kanton Zuerich Nina Huesser.

Thompsonu su već i prije po Švicarskoj, ali i u Njemačkoj i Nizozemskoj, bili zabranjivani koncerti, zbog “opasnosti po javni red i mir”.

Izvor: Agencije