Zabrane za Uber širom svijeta

Aplikacije poput Ubera iritiraju tradicionalne taksi-službe (Reuters)

Tajland je naredio američkoj kompaniji za rezerviranje taksi-prijevoza Uber da obustavi djelovanje, što je najnoviji udarac toj firmi kojoj je rad zabranjen i u indijskom glavnom gradu.

Zabrana u New Delhiju je uslijedila nakon što je vozač optužen za silovanje putnice.

Ured za kopneni prijevoz Tajlanda kaže da vozači koji prevoze i naplaćuju usluge putem aplikacije Uber niti su registrovani niti osigurani da voze u komercijalne svrhe te da takav sistem plaćanja kreditnom karticom nije u skladu s regulativom.

Kompanija se našla na udaru kritika i u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje tvrde da vozačima nudi nefer opcije, da ih ne provjerava dovoljno te da na taj način korisnike dovode u opasnost.

Uber te optužbe negira.

“Moraju odmah prestati raditi”, rekao je Thiraphong Rodprasert, generalni direktor Ureda za kopneni transport Tajlanda.

Zabrane

Aplikacije za bukiranje prijevoza iziritirale su tradicionalne taksi-servise širom svijeta, a korisnici sve više koriste te aplikacije da pronađu ljude koji će ih negdje prevesti.

Kazna za vozače može biti 61 dolar, a Vlada radi na tome da poveća kazne, kaže Thiraphong.

U susjedom Vijetnamu, pregovori o regulaciji Ubera su u toku, dok je u Indoneziji aplikacija ilegalna.

U isto vrijeme je sud u Španiji zabranio tu taksi-službu u cijeloj zemlji. A u San Franciscu je u utorak uhapšen vozač Ubera osumnjičen za ubistvo devetogodišnjakinje, koju je navodno pregazio, javlja Bloomberg. Incident se dogodio 1. januara prošle godine.

Gradske uprave Rio de Janeira i Portlanda su također zaključile da aplikacija ne ispunjava zahtjeve za dobivanje licence.

Uber je u Nevadi također morao obustaviti rad, nakon što je sud zatražio blokadu te firme. Sudija je zaključio da se nije pridržavao državnih zakona koji reguliraju prijevoz i javni saobraćaj.

Izvor: Al Jazeera i agencije