Zabrana unošenja Galaxy Note 7 u avione

Samsungov smartfon Galaxy Note 7 ne smije se unositi u bilo koju letjelicu u Sjedinjenim Američkim Državama. Svi koji se ne budu pridržavali pravila, mogli bi dobiti kaznenu prijavu. Posljednji je to udarac južnokorejskom tehnološkom divu, čija je reputacija uzdrmana zbog neispravnosti novog proizvoda.

Slika smartfona u plamenu vjerovatno će proganjati čelnike južnokorejske kompanije godinama, jer su posljedice skandala, smatraju tehnološki i poslovni stručnjaci, dalekosežne. Prvo, finansijske. A onda, emotivne. Jer je imidž Samsunga među vjernim kupcima duboko uzdrman.

Niko ne želi doživjeti da se uređaj koji je platio 800 eura zapali u njegovim rukama dok se dopisuje na društvenim mrežama. A takvoj situaciji je svjedočilo mnogo ljudi, previše u svakom slučaju.

Zbog toga je još početkom septembra Samsung objavio da povlači 2,5 miliona smartfona sa tržišta. A u utorak je svoju najveću uzdanicu u borbi sa najvećim rivalom Appleom skinuo sa proizvodne trake.

Sve svoje prodavače u svijetu upozorio je da ne prodaju Note 7 ni dijelove za njega, a da nezadovoljnim kupcima ponude zamjenske modele ili da im vrate novac.

A onda je uslijedio novi udarac. U utorak su dionice Samsunga pretrpjele najveći pad vrijednosti od 2008., osam posto. Investitori su u samo nekoliko sati zbrisali 18 milijardi eura tržišne vrijednosti kompanije. 

iPhone 7 vs. Galaxy Note 7

Samsung je prije nekoliko godina skinuo Apple sa trona najvećeg proizvođača smartfona. A onda je udvostručio svoj tržišni udio u odnosu na američku kompaniju.

Zbog toga je samo u drugom kvartalu godine isporučio 77,6 miliona smartfona. Ali, Appleov novi proizvod pokazao se pouzdanim poput prethodnika. I što je najvažnije, možete ga nositi svuda sa sobom.

“Ja imam iPhone pa me problem ne dotiče direktno, ali ako Samsungovi smartfoni eksplodiraju pretpostavljam da je dobra ideja da ne dopuštaju da ih ljudi unose na letove”, kaže Mike Moran, putnik.

Analitičari kažu da bi potpuno odustajanje od Galaxy Notea 7 Samsung moglo koštati više od 15 milijardi eura.

Tako bi ušao u društvo kompanija koje su pretrpjele najveći finansijski udarac zbog fabričke greške i postao IT pandan njemačkom proizvođaču automobila Volkswagenu.

Izvor: Al Jazeera