Zabrana ulaska ruskim zvaničnicima u EP

Zabrane su odgovor na 'crnu listu' evropskih političara kojima je zabranjen ulazak u Rusiju (Getty Images)

Ruski zvaničnici imat će od sada ograničen pristup zgradi Evropskog parlamenta, saopćio je u utorak predsjednik EP-a, Martin Schulz.

Ove mjere predstavljaju odgovor na “crnu listu” evropskih političara kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, a na kojoj se nalazi niz poslanika EP-a, naveo je Schulz u saopćenju za medije, prenosi Tanjug.

Među zvaničnicima koji neće više moći ući u sjedišta EP-a u Briselu i Strazburu nalazi se ruski ambasador pri Evropskoj uniji i još jedan diplomata, čije ime nije navedeno, dok će se o posjetama poslanika Dume i Federalnog vijeća Evropskom parlamentu odlučivati od slučaja do slučaja.

Pored toga, Schulz je saopćio da će parlamentarno vijeće za saradnju EU-a i Rusije biti suspendiran dok su na snazi restrikcije koje je Rusija uvela evropskim poslanicima.

Ruske sankcije

Ruske vlasti su zemljama EU-a poslale popis osoba kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, ali nisu htjele objaviti imena, potvrdio je prošle sedmice visoki dužnosnik ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

“Željeli bismo se uzdržati od komentiranja imena ljudi kojima je zabranjen ulazak u Rusku Federaciju, iako su se njihova imena pojavila u nekim medijima. Istovremeno potvrđujemo da su slične liste predane našim europskim partnerima”, rekao je taj dužnosnik, a prenijeli ruski mediji.

Precizirao je da je Rusija uvela ove restrikcije isključivo kao recipročnu mjeru postupcima EU-a.

“Odgovor nekim evropskim zemljama koje traže objašnjenje zašto su ova imena stavljena na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u Rusiju je jednostavan – to je urađeno kao odgovor na sankcije koje su Rusiji uvele neke zemlje EU-a, predvođene Njemačkom”, dodao je neimenovani dužnosnik.

Izvor: Agencije