Zabrana praćenja izbora za više od 40 televizijskih kanala

Mnogi satelitski TV kanali u Alžiru djeluju kao ispostave stranih medija (Al Jazeera)

Piše: Abdul Hamid bin Mohammed

Alžirske vlasti odlučile su zabraniti medijsko pokrivanje parlamentarnih izbora, koji su zakazani za 4. maj, za 45 lokalnih televizijskih kanala, dok je dozvolu za praćenje dobilo samo pet kanala.

Ministar komunikacija Hamid Qareen kaže da samo pet kanala ima zakonsku dozvolu za rad, dodavši da je pravo na ekskluzivno praćenje izbora – počevši od predizborne kampanje, glasanja i proglašavanja izbornih rezultata – dobilo samo pet privatnih kanala, pored državne televizije.   

Alžirski kanali Al-Shorouk, Al-Nahar, Dzaar, Al-Djazairia i Hoggar dobile su od vlasti dozvolu za rad kao ispostave stranih kanala, budući da u državi ne postoje zakoni koji bi uredili njihovo djelovanje kao alžirskih kanala, premda je većina njih osnovana prije 2012. godine.

Zasluga Arapskog proljeća

Ovakva odluka ministra komunikacija potakla je nekoliko pitanja, naročito zbog toga što je riječ o kanalima čiji je sadržaj lokalnog karaktera, te da su sasvim normalno pratili sve zvanične i vladine aktivnosti u državi već godinama. Prije 2011. godine, alžirske vlasti su se oštro suprotstavljale pokretanju audiovizuelnih medija u privatnom vlasništvu, što je bivši premijer Ahmed Ouyahia veoma često naglašavao.  

No u jeku događaja Arapskog proljeća dopušteno je osnivanje TV kanala bez uspostavljanja pravnog okvira kojim bi se uredio njihov rad, uprkos izmjenama zakona o medijima i formiranju organa za kontrolu audiovizuelnih medija.     

Urednik informativnog programa na kanalu Beur TV Sharif Buaafia postavlja pitanje: „Ako ovi kanali u osnovi ne posjeduju licencu za rad, pa kako onda mogu prenositi izbore u državi?“, želeći ukazati na to da je prenošenje ovih izbora samo tehničko pitanje koje je bespotrebno.

Buaafia smatra da je za televizijske kanale bitno da uđu među ljude, saslušaju njihova mišljenja o izborima, onome šta očekuju od njih, te šta misle o problemu korupcije u državi. Međutim, ni on ne krije želju da njegov kanal dobije dozvolu za praćenje toka izbornog procesa u državi.  

Smatra da su parlamentarni izbori prilika za ostale TV kanale da potvrde svoj profesionalizam, nadajući se da će vlada ubrzati razvoj zakonskih okvira koji će precizirati rad privatnih satelitskih kanala.

Ista situacija i sa štampom

Kolumnista Mustapha Hemissi, bivši savjetnik premijera Moulouda Hamrouchea (1989-1991) pita se o kriterijima koje je Vlada usvojila prilikom izdavanja dozvola za rad jednim kanalima mimo drugih. 

Također se pita o ulozi organa za kontrolu audiovizuelnih medija koji nije izdao nikakvu odluku niti se u osnovi bavio rješavanjem pravnog statusa ovih kanala „već se samo zadovoljio time da prati u kojoj mjeri je njihov rad usklađen sa zakonom.“

Hemissi za Al Jazeeru kaže da se situacija u kojoj se nalazi audiovizuelni sektor u Alžiru odnosi i na ostale medije, poput štampanih medija „gdje je i dalje prisutna situacija da se pojedinima daju informacije a ostalim ne, bez kriterija i mjerila.“ 

Liberalizacija medija

Profesor žurnalistike na Univerzitetu u Alžiru Ridwan Boujemaa kaže kako ga je jedan novinar 2012. godine upitao za mišljenje o privatnim TV kanalima koji se emitiraju iz inostranstva, pa je odgovorio da se alžirske vlasti pripremaju za „liberalizaciju“ u audiovizuelnoj oblasti.

Za Al Jazeeru dodaje da su ovi kanali – a isti je slučaj i sa štampanim medijima – refleksija različitih kontradiktornosti u sistemu vlasti u Alžiru.

Smatra da ovakva situacija, također, dozvoljava vlastima da koriste sve ova odstupanja za sprečavanje onoga što žele spriječiti, i davanje dozvole za rad onima kojima hoće, u skladu s agendom koju veoma dobro razumiju vlasnici ovih institucija koje se finansiraju prihodima od marketinga i iz sumnjivih i misterioznih izvora.

Zaključuje da priča o zabrani prijenosa izbora 2017. za pojedine privatne kanale daje preciznu sliku o slabosti ovih kanala, prije svega, te poziva na otvaranje javne rasprave o ulozi javne televizije koja ne služi interesima javnosti u skladu sa zakonom, već provodi propagandu u interesu vlasti i nastupa protiv svih koji se protive njenim stavovima.     

Izvor: Al Jazeera