Zaboravljeni maloljetni radnici u Mijanmaru

Dok se Mijanmar na međunarodnoj sceni nastoji prikazati kao ekonomski stabilna zemlja, rješavanje problema djece-radnika ostaje zapostavljeno.

Gotovo 50 posto djece uopće ne ide u školu, a veliki broj njih za dnevnice od samo 3,5 američkih dolara obavlja teške fizičke poslove.

Jedan od njih je Chit Ko, trinaestogodišnjak koji nekoliko sati dnevno  pješači s korpom na ramenima punom kamenja.
Za transport kamenja do mjesta odredišta i nazad dnevno zaradi 3,5 dolara.

Kamenje koje prenosi građevinske firme koriste za gradnju puteva i saobraćajnica.

Da bi radio ovaj teški posao, Chit Ko je prekinuo školovanje.

Zarađenim novcem pomaže izdržavanje porodice, ali uprkos nedaćama, mašta o svijetloj budućnosti.

Veliki izazov

“Kada porastem želim biti ljekar i brinuti o svojoj porodici”, kaže trinaestogodišnjak.

Chit je jedno od mnogobrojne djece koja se izrabljuju u Mijanmaru, zemlji koja se na međunarodnu scenu nastoji probiti infrastrukturom i ekonomskim rastom.

Steve Marshall  iz Međunarodne organizacija rada upozorava da je problem radnog iskorištavanje djece za ovu zemlju veliki izazov, posebno u vrijeme kada se Vlada hvata u koštac s drugim prioritetima.

“Moraju se suočiti s ekonomskim pitanjima, obrazovanjem djece, zdravstvom, razvojem, zemljoradnjom, svim ovim pitanjima zajedno. Svako od ovih područja zahtijeva neovisno i objektivno polje djelovanja i to je ogroman posao”, ističe Marshall.

Grupe za ljudska prava upozoravaju da samo 60 posto djece u Mijanmaru upisuje osnovnu školu a da jedna trećina njih odustaje od školovanja nakon petog razreda.

Izvori: Al Jazeera i agencije