Zabilježena najjača eksplozija u svemiru nakon Velikog praska

Ophiuchus, Galaksija, Eksplozija, Svemir
Astronomi dugo proučavaju veliki skup galaksija jer su primijetili da ima neuobičajeno zakrivljen rub (EPA)

Znanstvenici su zabilježili naznake dosad najjače eksplozije u svemiru, pet puta snažnije od bilo koje ranije uočene.

Vjeruju da je golemo oslobađanje energije nastalo iz supermasivne crne rupe, od Zemlje udaljene približno 390 milijuna svjetlosnih godina, te da je ta pojava za sobom ostavila divovsku udubinu u superskupu galaktika Zmijonosac.

Astronomi već dugo proučavaju taj golemi skup galaktika jer su zamijetili da ima neuobičajeno zakrivljen rub, prenosi Hina.

Vjeruju da je razlog tomu golema skupina tisuća odvojenih galaktika, među kojima konfluiraju vrući plinovi i tamna materija.

Sada smatraju da bi razlog tomu mogla biti golema šupljina unutar plinova koji su u tom galaktičkom skupu, a nastala je kao posljedica emisija iz središnje crne rupe.

U udubinu stane 15 Mliječnih puteva

Isprva su sumnjali u takvo objašnjenje jer je udubina vrlo velika – u nju bi se moglo smjestiti 15 Mliječnih staza (naša galaktika).

No, njihovu su teoriju potvrdili podaci pribavljeni teleskopima Murchison Widefield Array (MWA) u Australiji i Giant Metrewave Radio Telescope (GMRT) u Indiji.

“Na neki način, ta je eksplozija slična načinu na koji je erupcija vulkana Mount St. Helens godine 1980. otrgnula vrh planine”, kazala je Simona Giacintucci iz Pomorskog istraživačkog laboratorija u Washingtonu i glavna autorica studije.

Rezultati istraživanja pod nazivom “Discovery of a Giant Radio Fossil in the Ophiuchus Galaxy Cluster” objavljeni su u znanstvenom časopisu The Astrophysical Journal.

Izvor: Agencije