Za zločin u Lovasu 128 godina zatvora

Osuđeni su primoravali civile hrvatske nacionalnosti da kao 'živi štit' koračaju kroz minsko polje (vecernji.hr)

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u utorak je 14 pripadnika bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA), lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije “Dušan Silni” osudilo na ukupno 128 godina zatvora zbog zločina počinjenog nad najmanje 70 civila tokom oktobra i novembra 1991. godine.

Prvooptuženi Ljuban Devetak osuđen je na 20 godina zatvora, drugooptuženi Milan Devčić na 10, trećeoptuženi Milan Radojčić na 13 godina, a Željko Krnjajić na 10 godina zatvora.

Osuđena su i četverica bivših članova JNA – Miodrag Dimitrijević na 10, Darko Perić i Radovan Vlajković na po pet i Radisav Josipović na četiri godine zatvora.

Bivši pripadnici paravojne formacije “Dušan Silni” Jovan Dimitrijević i Zoran Kosijer osuđeni su na osam, odnosno devet godina zatvora, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Petronije Stevanović na osam, šest i 14 godina zatvora, a Aleksandar Nikolaidis na šest godina zatvora.

Oni su u oktobru i novembru 1991. godine lišili života najmanje 70 hrvatskih civila.

Kroz minsko polje

Tokom napada na Lovas 10. oktobra 1991. godine 22 civila su ubijena u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su još 23 osobe u improviziranim zatvorima.

Osuđeni su 18. oktobra 1991. godine primoravali civile hrvatske nacionalnosti da kao “živi štit” koračaju kroz minsko polje, pri čemu je poginulo 22 ljudi, dok je u sporadičnim incidentima stradalo još troje civila.

U obrazloženju presude navedeno je da su svi optuženi proglašeni krivima zbog kršenja pravila međunarodnog prava te je utvrđeno da su počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Izricanju presude prisustvovali su članovi porodica poginulih iz Lovasa, veleposlanik Hrvatske u Beogradu Željko Kuprešak i predsjednica Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić.

Tužilaštvo zadovoljno presudom

Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je Tužilaštvo zadovoljno presudom koja je izrečena u slučaju Lovas.

On je rekao da presuda predstavlja adekvatnu kaznu za taj zločin, “jedan od najvećih koji se devedesetih godina dogodio na prostoru bivše Jugoslavije”.

“Danas je pravosuđe Srbije poslalo jasnu poruku poštovanja žrtvama, kao i izvinjenje žrtvama za sve što se na ovim prostorima dešavalo tih nesretnih godina”, kazao je Vekarić.

Prema njegovim riječima, važno je da se vidi kako žrtve niko neće zaboraviti i kako će počinioce ovakvih i sličnih zločina stići odgovarajuća kazna.

Vekarić je dodao da Sudsko vijeće zaslužuje priznanje, jer je ovo bio jedan od najnapornijih postupaka koji su do sada vođeni pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Kako je naveo, u okviru postupka u kojem je bilo više od 180 dana suđenja, saslušna su 194 svjedoka, a članovi Vijeća i svjedoci su postupak priveli kraju iako su bili izloženi i brojnim pritiscima.

Izvor: Agencije