Za ustavno određenje braka 66 posto birača

Na prvom narodnom referendumu u Hrvatskoj, na kojem se odlučivalo o uvođenju definicije braka kao zajednice između žene i muškarca u Ustav, ukupno se 946.433 birača (65,87 posto) izjasnilo za takvu ustavnu odredbu, dok je protiv bilo njih 481.534 (33,51 posto), objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP) nakon obrade podataka svih glasačkih mjesta.

Prema službenim i potpunim rezultatima referenduma glasanju je na 6.714 biračkih mjesta pristupilo 1.436.835 birača, odnosno 37,90 posto, a glasovala su 1.436.163 birača, odnosno 37,88 posto.

Istra i Rijeka – najliberalnije

Za ustavnu definiciju braka kao zajednicu žene i muškarca izjasnila se na referendumu većina birača u gotovo u svim hrvatskim županijama, osim u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji gdje su prevladali birači koji su bili „protiv“.

Najviše birača glasalo je „za“ u Vukovarsko-srijemskoj županiji 80,79 posto, no u toj su županiji i četiri općine – Borovo, Markušica, Negoslavci i Trpinja, u kojima Srbi čine većinu stanovništva, jedine glasali „protiv“.

Na biračkim mjestima u inozemstvu, glasalo je nešto više od 8.000 birača, a njih 73,33 posto izjasnilo se „za“ promjenu Ustava.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin najavio je kako će u idućih, najdulje osam dana, biti poznati konačni rezultati državnog referenduma o ustavnoj definiciji braka.

Hrvatin je to najavio na konferenciji za novinare na kojoj je objavio službene i potpune referendumske rezultate, koji će postati konačni po isteku rokova za žalbe.

Od sinoć, to jest od 1. prosinca u 19 sati počeo je teći rok od 48 sati u kojem se može izjaviti prigovor na nepravilnosti i nezakonitosti u postupanju na glasačkom mjestu.

Promjene Ustava od 1. prosinca

Danas u podne počeo je, pak, teći rok za prigovor na ukupne potpune službene rezultate, a DIP ima 48 sati za postupanje po tom prigovoru.

„Nakon toga teče rok od 48 sati za žalbu Ustavnom sudu protiv odluke DIP-a, nakon čega Ustavni sud ima 48 sati za odluku o toj žalbi“, objasnio je rokove Hrvatin.

Također, građani se u roku od 30 dana mogu Ustavnom sudu žaliti na zakonitost i ustavnost referenduma, protumačili su naknadno iz DIP-a.

Za odlučivanje o tome je li referendum proveden u skladu sa zakonom i Ustavom, Ustavni sud nije vezan vremenskim rokom.

Nakon što Sud utvrdi da je sve bilo u redu i to objavi u Narodnim novinama, Ustav je promijenjen, i to s datumom održavanja referenduma, dakle s 1. prosinca.

Josipović poziva na oprez u ocjenama

Predsjednik Republike Ivo Josipović smatra da jučerašnje referendumsko „za“ ustavnoj definiciji braka kao zajednice žene i muškarca ne znači da je Hrvatska preko noći postala netolerantno društvo, iako takvih pojava ima, te poručio da se svi trebamo suočiti i riješiti stvarne probleme – siromaštvo, besperspektivnost i nezaposlenost, jer su oni najbolja podloga za ekstremizam.

Upozorava i kako treba biti oprezan s ocjenom da je jučerašnjim „za“ Hrvatska dobila rigidni, desni, ultrakonzervativni pokret koji bi u budućnosti mogao imati legitimaciju na političkoj sceni jer, kako je rekao, jučer se izjašnjavalo o „jednom svjetonazorskom pitanju vezanom za tradiciju u našem društvu“.

„Prema tome, nikako ne bih pristao na kvalifikaciju da su svi oni koji su glasali ‘za’ netolerantni, fašistoidni ili građani koji ne trpe druge. Rekao bih da je možda ipak prevagnula tradicija i osjećaj tradicionalnosti. To što on ima za posljedicu nešto što možda većina nije željela isto također treba uzeti u obzir“, rekao je Josipović.

Milanović: Referendum o ćirilici ‘neće proći’

Premijer Zoran Milanović najavio je kako će se Vlada „svim pravnim sredstvima“ suprotstaviti mogućem održavanju referenduma o pravima nacionalnih manjina, za što je jučerašnji referendum o braku bio samo priprema.

Po njemu, referendum o braku bio je „kamuflaža i topnička priprema“ za referendum o pravima nacionalnih manjina. Ustvrdio je kako taj refrendum, dok je on predsjednik Vlade, „neće nikada proći“.

Kad je jučerašnji referendum u pitanju, Milanović smatra kako nije ni na koji način povezan s Vladinom politikom, niti je brak u Hrvatskoj zakonom definiran drugačije nego kao zajednica muškarca i žene, niti je to itko namjeravao promijeniti.

„U našoj politici se ne mijenja ništa. Možemo se samo zapitati je li sve ovo imalo smisla, ali to je demokracija. Žao mi je zbog jučerašnjeg referenduma, jer mislim da s njim nismo bolji, ljepši ni pametniji, i da nismo odlučili ništa, a potrošili smo 50 milijuna kuna, iako je bilo korisnijih stvari na koje smo ih mogli potrošiti“, poručio je Milanović.

Izvor: Al Jazeera i agencije