Za ubistvo Palestinke optužen 16-godišnji Izraelac

Palestinka, majka osmero djece, preminula je ubrzo nakon što je pogođena kamenom (EPA)

Jedan 16-ogodišnji Izraelac danas je zvanično optužen za ubistvo Palestinke koje se dogodilo u oktobru prošle godine na palestinskoj teritoriji Zapadna obala, prenose agencije.

Optužnica je podignuta dan nakon što je sudu rečeno kako je DNK tog maloljetnog Jevreja pronađen na kamenu koji je pogodio automobil u kojem se žrtva vozila, prenijeli su izraelski mediji.

Kako se navodi u optužnici, osumnjičeni i drugi učenici jevrejske vjerske škole stajali su blizu puta u centralnom dijelu Zapadne obale 12. oktobra. Osumnjičeni je „držao kamen težak skoro dva kilograma u namjeri da ga upotrebi da povredi putnike Arape“.

On je bacio kamen kada je primijetio vozilo s palestinskom registarskom tablicom koje se približavalo brzinom od oko 100 kilometara na sat.

U vozilu su bili žrtva Aisha Muhammad Talal Rabi (47), njen suprug i devetogodišnja kćerka.

Majka osmero djece

„Dok se vozilo približavalo velikom brzinom, osumnjičeni je bacio kamen direktno na vjetrobran, u cilju da povrijedi putnike u automobilu, ne mareći za mogućnost da izazove njihovu smrt“, navodi se u  optužnici.

Kamen je probio vjetrobran i direktno udario Palestinku u glavu pred njenom porodicom.

Tinejdžer je uhapšen krajem decembra pod sumnjom na ubistvo motivirano rasizmom. Embargo je stavljen na  taj slučaj i zabranjeno je objavljivanje imena osumnjičenog, te imena četvorice drugih osumnjičenih uhapšenih u januaru i puštenih sedmicu dana kasnije. Svi oni su jevrejski naseljenici.

Palestinka, majka osmero djece, preminula je ubrzo nakon što je pogođena kamenom. Njen suprug je zadobio lakše povrede.

Izvor: Agencije