Za tri mjeseca u BiH ušlo više od 1.500 migranata

Migranti, BiH
Ostatak države pravi se da ne zna za veliki problem sa kojim zapadni obod BiH živi dramatično već pune tri godine (Anadolija)

Granična policija Bosne i Hercegovine u prva tri mjeseca 2019. godine otkrila je u pokušaju ili neposrednog nakon ilegalnog prelaska državne granice 1.502 državljana visokog migracijskog rizika, a 2.471 osoba spriječeno je da uđe na teritorij Bosne i Hercegovine iz susjednih zemalja, izjavio je u utorak direktor Granične policije ove zemlje Zoran Galić.

“Od 1. siječnja do 1. travnja ove godine u pokušaju ili neposrednog nakon ilegalnog prijelaza državne granice, pripadnici Granična policija Bosne i Hercegovine su otkrili 1.502 državljana visokog migracijskog rizika, dok je 2.471 osoba odvraćena, odnosno spriječena da uđe na teritoriju Bosne i Hercegovine iz susjednih zemalja”, kazao je on, prenosi Anadolija.

Dodao je da najveći broj ilegalnih migranata dolazi iz Pakistana, Iraka, Sirije, Irana, Afganistana, Palestine, Indije, Libije, Alžira, Bangladeša, Tunisa, Maroka i Turske.

Galić je te podatke iznio u Glavnom uredu Granične policije Bosne i Hercegovine, tijekom sastanka sa subregionalnim koordinatorom za zapadni Balkan Međunarodne organizacije za migracije – IOM i voditeljem Misije u Bosni i Hercegovini Peterom Van der Auverertom, na kojemu je riječi bilo o aktualnoj situaciji i mjerama koje se poduzimaju u suzbijanju ilegalnih migracija, prenijela je Fena.

Znatno povećan broj ilegalnih migranata

S obzirom na to da je tijekom ove godine znatno povećan broj ilegalnih migranata koji pokušavaju ući na teritoriju Bosne i Hercegovine u odnosu na ranije razdoblje, Galić je istaknuo da Granična policija ove zemlje poduzima mjere u skladu s Planom izvanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, a koji podrazumijeva maksimalno angažiranje raspoloživog ljudstva i tehničkih sredstava.

Na sastanku je razgovarano i o zajedničkim projektima Granične policije Bosne i Hercegovine i IOM-a, prije svega projektima koji se odnose na područja sprječavanja krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i prekograničnog kriminala, otkrivanja krivotvorenih dokumenata, analize rizika i drugog, priopćeno je iz Granične policije Bosne i Hercegovine.

Van der Auverert je, u okviru projekta “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u Bosni i Hercegovini”, polovicom veljače 2019. godine uručio donaciju – kombi vozilo Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, a ovom prilikom najavio je dodatnu pomoć u cilju operativnog jačanja ove agencije.

Izvor: Agencije