Za tri dana se iz Hrvatske vratilo 60.000 Slovenaca

U subotu se iz Hrvatske vtratilo oko 22.000 Slovenaca, u nedjelju oko 25.000, a u ponedjeljak oko 16.000 (EPA)

U Sloveniju se u protekla tri dana iz Hrvatske vratilo više od 60.000 Slovenaca, kako bi izbjegli obavezni 14-dnevni karantin, izjavio je u utorak ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

Podsjećajući da je u ponedjeljak u ponoć istekao rok koji je Vlada dala svojim državljanima i strancima sa stalnim prebivalištem u Sloveniji da se vrate kući kako bi izbjegli karantin, na konferenciji za novinare je rekao kako se u predviđenom roku vratila velika većina, no da se, prema neslužbenim ocjenama iz hrvatskih izvora, u Hrvatskoj nalazi još 30.000 do 40.000 Slovenaca.

Riječ je, dodao je Hojs, vjerovavno o Slovencima koji u Hrvatskoj imaju nekretnine ili plovila, penzionerima ili ljudima bez djece, ali i onima koji računaju da bi se Hrvatska mogla ponovo vratiti na “žutu listu” epidemiološki sigurnijih država, kazao je ministar, prenosi Hina.

Ustvrdivši kako je i sam prošle sedmice govorio da bi se Hrvatska nakon dvije sedmice opet mogla sa “crvene” vratiti na “žutu listu”, Hojs je rekao da ga epidemiolozi upozoravaju kako je to možda preoptimistično očekivanje i da će, s obzirom na trend rasta slučajeva u Hrvatskoj, za to biti potrebno najmanje tri sedmice.

Prema podacima koje je iznio, hrvatsko-slovensku granicu u smjeru Slovenije je u subotu, nedjelju i ponedjeljak prešlo ukupno 226.000 putnika, među njima više od 60.000 slovenskih državljana.

Ko zakasni ide u karantin

U subotu se iz Hrvatske vtratilo oko 22.000 Slovenaca, u nedjelju oko 25.000, a u ponedjeljak njih oko 16.000.

One slovenske državljane koji su u Hrvatsku otišli dok je još bila na “žutoj listi” te nastavljaju boravak Hojs je upozorio da će i za njih vrijediti obavezni karantin prilikom povratka.

Ako se utvrdi da su zaraženi i moraju u izolaciju, ne mogu računati na puni iznos naknade za bolovanje, kako je to slučaj s onima koji se zaraze u Sloveniji.

Glasnogovornik slovenske Vlade za COVID-19 Jelko Kacin prezentirao je grafike s kretanjem zaraza u Sloveniji i Hrvatskoj, rekavši da se analizira i stanje zaraza u svim  drugim susjednim državama, pa će podatke za Italiju, Mađarsku i Austriju u srijedu prezentirati stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje.

Kazao je da je u Sloveniji trenutna pojavnost zaraza 20,17 slučajeva na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana, dok je u Hrvatskoj 65 zaraza na 100.000 stanovnika, da “i dalje raste”, no da je i podatak o zarazama u Sloveniji zabrinjavajući, pa se nada da će nakon smanjivanja importa i drugih mjera biti postepeno smanjen.

Izvor: Agencije