Za ‘sigurnost’ funkcionera RS-a 13,5 miliona eura

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska kupila je u Istočnom Sarajevu zgradu za smještaj predstavnika tog entiteta u državnim institucijama Bosne i Hercegovine. Do sada im je država plaćala stanove ili hotelski smještaj. Kao razlozi te kupovine navode se, između ostalog, i pitanja sigurnosti predstavnika iz RS-a u Sarajevu.

No, mnogo je sumnji u pozadinu kupovnog poduhvata, zbog skupoće objekta i nejasnih potreba, javlja iz Istočnog Sarajeva Ivan Pavković, novinar Al Jazeere. Zastupnički krov nad glavom tu je misiju kupljenoj zgradi dodijelila Vlada RS-a. U nju bi smjestila entitetske predstavnike u državnim institucijama.

Dušanka Majkić, zastupnica Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kaže – napokon.

“Deset godina sam već u Sarajevu i deset godina imam problem sa smještajem. Ja sam se do sada na različite načine dovijala. Krajnje je vrijeme da sjednemo na jedno mjesto i okupimo sve ljude koji rade različite poslove u zajedničkim institucijama”, kazala je Majkić.

‘Poklon državi’

Uglavnom se navode praktični razlozi za kupovinu velike zgrade. No, ona se opravdava i sigurnosnim uvjetima, nakon protesta i jednodnevne blokade državnog Parlamenta i parlamentaraca prije gotovo dvije godine.

“Ostajem dugo u Parlamentu, do uvečer. I kad se vratim, hoću da znam da sam bezbjedna u sredini gdje provodim ostatak vremena”, rekla je Majkić.

“Zgrada u Istočnom Sarajevu će imati smještajni i reprezentativni dio, za sastanke. Entitetska Vlada za nju je izdvojila blizu 13,5 milijuna eura. No, stambeno pitanje predstavnika u državnim institucijama inače se financira iz državnoga proračuna te je potez entitetske Vlade, kojeg sad neki nazivaju i poklonom državi, i zbog toga zanimljiv”, javlja Pavković.

Raspravljalo se o tome i u skupštinskim klupama RS-a. Opoziciji je cijeli pothvat sumnjiv.

“Ne vidim zašto to traje na takav način. Zar nije bilo logičnije da se taj iznos plati iz budžeta Bosne i Hercegovine. Očigledno se tu radi o nekim interesima koji su dobro poznati Vladi RS-a”, rekao je Branislav Borenović, zastupnik Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini RS-a.

No, čini se kako ni u Vladi nije svima sve jasno o projektu.

Godina štednje

Srebrenka Golić, potpredsjednica Vlade RS-a, rekla je: “Bila sam tada na bolovanju kad je bilo to o tome. Nemam dokumenata. Ne mogu napamet da govorim.”

Na upite iz vladajuće stranke, odgovaraju protupitanjima.

“Ne znam u čemu je problem da Vlada RS-a vodi računa o ravnomjernom razvoju RS-a, i istočnom dijelu”, kazao je Milan Kovač, zastupnik SNSD-a.

Pojašnjenje traže i nevladine organizacije. Transparency international Bosne i Hercegovine navodi kako je cijena kupovine nerealna te kako sredstva za nju nisu navedena u budžetu entiteta za ovu godinu. Iz te organizacije traže na uvid javnosti kupoprodajni ugovor s kompanijom Megasan, ali i dokaz opravdanosti kupovine u godini najavljenoj kao godina štednje.

Izvor: Al Jazeera