Oglasi

Za septembar najavljen treći samit dvije Koreje u Pjongjangu

Tačan datum susreta na vrhu između korejski čelnika nije naveden.
Na svom prvom susretu čelnici dviju Koreja složili su se oko poduzimanja koraka ka nuklearnom razoružanjuEPA - Arhiva

Sjeverna i Južna Koreja odlučile su održati u septembru u Pjongjangu treći samit koji bi mogao obilježiti novu važnu etapu u historijskom približavanju dviju zemalja.

Odluka je donesena u ponedjeljak u okviru rasprava između dviju strana u demilitariziranoj zoni, objavila je južnokorejska agencija Yonhap koja se poziva na zajedničko saopćenje.

Tačan datum susreta na vrhu između južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una nije naveden.

Posjeta sjevernokorejskom glavnom gradu južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina bila bi prva posjeta nekog šefa države u više od jedne decenije.

Na njihovom historijskom samitu u aprilu u demilitariziranoj zoni, Moon i Kim Jong-un već su odlučili da će se sastati na jesen u Pjongjangu.

Pregovore u ponedjeljak, koji se održavaju u sjevernom dijelu pograničnog sela Panmunjom, u demilitariziranoj zoni, predložio je prošle sedmice Pjongjang, koji je nedavno osudio spremnost Washingtona da zadrži sankcije.

Denuklearizacija sjevera

Usprkos približavanju primijećenom od početka godine, međunarodne sankcije uvedene protiv Sjeverne Koreje zbog njenih nuklearnih i balističkih programa spriječile su nastavak međukorejske privredne saradnje i malo je toga napravljeno oko ključnog pitanja denuklearizacije Sjevera.

Na svom prvom susretu u aprilu čelnici dviju Koreja složili su se oko poduzimanja koraka ka nuklearnom razoružanju i denuklearizaciji Korejskog poluotoka. Ponovno su se susreli u maju, uoči sastanka na vrhu sjevernokorejskog čelnika s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u junu u Singapuru.  

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.