Za republikance je Obama opasniji od Putina

Anketa je pokazala da 34 posto republikanaca vide Baracka Obamu kao veliku prijetnju (Reuters)

Trećina republikanaca u Sjedinjenim Američkim državama smatra da američki predsjednik Barack Obama predstavlja veću opasnost za ovu državu nego ruski predsjednik Vladimir Putin ili sirijski predsjednik Bashar al-Assad.

Reuters je proveo anketu da bi saznao koje države, organizacije i individue predstavljaju najveću opasnost za SAD na skali od jedan do pet (jedan nije prijetnja, a pet je najveći nivo prijetnje).

Anketa je pokazala da 34 posto republikanaca vide Obamu kao veliku prijetnju, ispred Putina (25 posto), koga optužuju za nasilje u Ukrajini, i Assada (23 posto).

Zapadne vlade su se prije složile da je Assad upotrebljavao hlor i bombe napunjene eksplozivom da bi ukrotio svoj narod.

Nivo polarizacije

Američki sociolog Barry Glassner je izjavio da ovi rezultati ne iznenađuju, uzme li se u obzir nivo polarizacije američkog društva.

Rekao je da će se ovakav strah odraziti na predsjedničku kampanju u SAD-u 2016. godine.

“Mediji i američka politika u pravom smislu te riječi razmjenjuju strahove”, kazao je.

Obama se nedavno oglasio povodom spora Izraela i Palestine.

Ocijenio je da postoji stvarna razlika u politici između SAD-a i Izraela u vezi sa svime što se odnosi na buduću palestinsku državu, prenijeli su izraelski mediji.

“Vjerujemo da su dvije države najbolji način da se očuva sigurnost Izraela i to je i dalje naš stav. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ima drugačiji pristup”, rekao je Obama.

Izvor: Agencije