Za referendum o ćirilici 650.000 potpisa

Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara objavio je kako je prikupljeno više od 650.000 potpisa za raspisivanje referenduma o ćirilici, ali i da dio knjiga još čekaju, javlja iz Vukovara reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

Nedugo po objavljivanju broja potpisa, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko usprotivio se održavanju referenduma o ćirilici, jer bi se njime, kako je rekao, smanjila stečena prava manjina na koja se Hrvatska obvezala ulaskom u EU.

Prijetnje smrću Pupovcu

Klub SDSS-ovih zastupnika u Saboru primio je danas e-mail s uvredama prema pripadnicima srpske nacionalne manjine i prijetnjama smrću predsjedniku Kluba i potpredsjedniku stranke Miloradu Pupovcu. “Unazad nekoliko dana, na ime saborskog zastupnika Milorada Pupovca stiže pošta neprimjerenog i prijetećeg sadržaja, u kojoj se prijeti i smrću, sa izrazitim govorom mržnje i uvredama prema pripadnicima srpske manjinske zajednice”, saopćio je Klub SDSS-a. U Klubu se doznaje da je poruka poslana s elektroničke adrese koja sadrži ime i prezime, ali da nije potpisana. Pupovac je Hini potvrdio da je primio prijeteće pismo, koje je prijavljeno policiji. 

“Nismo za smanjivanje prava koje imaju nacionalne manjine iz jednostavnog razloga jer su to stečena prava i u trenutku ulaska u EU ona su bila aktivna”, rekao je Karamarko novinarima u Zagrebu.

Inicijator referenduma, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio je dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o izmjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnim manjina po kojoj bi pravo na ravnopravnu uporabu jezika i pisma ostvarivala ona manjina koja čini najmanje polovinu stanovnika jedinice lokalne samouprave, a ne 30 posto kako je regulirano ustavnim zakonom.

Najviše potpisa u Zagrebu

Ako premijer Zoran Milanović kaže: “Ne!”, navode u Stožeru, morat će reći “ne” 650.000 ljudi koji očito misle drugačije.

Najviše potpisa prikupljeno je u Gradu Zagrebu, a potom i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok je najmanje potpisa bilo u Istri. U Vukovarsko-srijemskoj županiji prikupljeno je 47.800, u Gradu Vukovaru 18.000 potpisa.

U Stožeru su potvrdili kako imaju zakonski rok od tri tjedna, koji je počeo teći 1. prosinca, za predaju potpisa, ali najavljuju kako će potpise puno prije predati.

Ne znaju još točno kad, jer još broje potpise, nakon čega slijedi prebrojavanje od strane saborske komisije, pa čekanje na raspisivanje i određivanje datuma referenduma.

Odgovorili premijeru

Na najave premijera da će ustavnim promjenama retroaktivno poništiti mogućnost održavanja ovog referenduma, u Stožeru kažu kako to “prvo mora proći kroz Sabor i Ustavni sud”.

Na pitanje o mogućoj neustavnosti referendumskog pitanja, Stožer navodi kako se “više nijedno pitanje u Hrvatskoj ne može postaviti da ga politika ne proglasi neustavnim”.

Kad je u pitanju moguća zabrana od strane Europske unije zbog određivanja cenzusa za poštivanje prava manjina, iz Stožera pozivaju premijera Milanovića i prvu potpredsjednicu Vlade Vesnu Pusić da „već jednom konkretno kažu koji članak kojeg zakona to priječi, jer EU ne propisuje postotak, već pušta državama članicama da same urede to pitanje“.

Stožer nadalje tvrdi kako „nikome ne oduzimaju nikakvo pravo, već samo žele promijeniti uvjete ostvarivanja prava“.

Već najavili dovoljno potpisa

Iako proteklih dana s brojkama nisu izlazili u javnost, u Stožeru su tvrdili kako su prikupili dovoljan broj potpisa građana za raspisivanje refrenduma za promjenu zakonodavnog okvira, koji regulira pravo nacionalnih manjina na uporabu njihova jezika i pisma.

„Uspjeli smo prikupiti dovoljno potpisa da možemo zatražiti raspisivanje refrenduma i očekujemo od Vlade da će, nakon potrebne procedure, poštivati volju hrvatskog naroda“, potvrdio je glasnogovornik Stožera Igor Gavrić, te ocijenio kako je to „ne samo pobjeda Stožera, već i građana Hrvatske“.

Ponovio je kako Stožer ne želi i nema namjeru ugroziti ničija prava, već „uskladiti hrvatsko zakonodavstvo sa zakonodavstvima naprednih zemalja Europske unije“.

Prikupljanje trajalo dva tjedna

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara morao je prikupiti više od 450.000 potpisa kako bi ostvarili pravo na raspisivanje referenduma sa ciljem izmjene članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Stožer traži da to pravo nacionalna manjina ostvaruje kada njezini pripadnici čine najmanje 50 posto stanovnika jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, a ne 30 posto, kako je regulirano ustavnim zakonom.

Potpise su počeli prikupljati 17. studenoga na blizu 2.000 popisnih mjesta u cijeloj Hrvatskoj, u čemu im je pomagalo najmanje 5.000 volontera. Prikupljanje potpisa završilo je u nedjelju u ponoć.

Izvor: Al Jazeera i agencije