Za razliku od Balkanaca: Nijemci rado plaćaju porez

Bazelski institut je istraživanje provodio posljednje tri godine u 141 državi (EPA)

Nijemci spadaju među nacije koje rado plaćaju porez u svrhu finansiranja javnih dobara, proizlazi iz ispitivanja Institute of Commons and Esonomics iz Basela za Ujedinjene naroda, a kako u četvrtak prenose njemački mediji.

„Na tabeli od 1 do 10, pri čemu 10 predstavlja najviši stepen prihvatljivosti plaćanja poreza, Njemačka je zabilježila najvišu izmjerenu vrijednost od 7,0“, javlja njemačka agencija dpa pozivajući se nepotpune rezultate ispitivanja.

Prema istim informacijama, građani balkanskih država nerado plaćaju porez. Najniža vrijednost je zabilježena u Makedoniji (3,2), Crnoj Gori (3,9) te Srbiji (4,1).

Reforme poreznog sistema

Bazelski institut je istraživanje provodio posljednje tri godine u 141 državi i to uz pitanje u kojoj mjeri su stanovnici jedne države voljni plaćati porez za finansiranje javnih izdataka za socijalni sistem, zdravstvo, javne medijske servise i kulturne organizacije.

Potpuni podaci istraživanja bit će objavljeni u martu.

Vlada Njemačke aktuelno radi na pripremi ispitivanja na kojem bi se građani ove države trebali izjasniti o tome jesu li zadovoljni trenutnim poreznim stopama.

Na osnovu rezultata ispitivanja ministar finansija i vicekancelar Olaf Scholz trebao bi pripremiti reformu njemačkog poreznog sistema.

Izvor: Agencije