Za rad Zemaljskog muzeja BiH osigurano 150.000 eura

Godišnje je za rad Zemaljskog muzeja potrebno više od 700.000 eura (Anadolija)

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić potpisao je ugovor s direktorom Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Mirsadom Sijarićem kojim je osigurano 150.000 eura (300.000 KM) za rad te institucije, javlja agencija Fena.

Iznos će biti potpuno isplaćen, a ne u ratama, što će omogućiti isplatu dijela neisplaćenih plaća zaposlenicima Zemaljskog muzeja, saopćila je pres-služba Kantona Sarajevo.

‘U nemilosti države’

Alikadić je tom prilikom rekao da su zaposlenici Muzeja u prethodnom periodu vrijedno i predano radili unatoč činjenici što su bačeni u nemilost države, koja nije adekvatno reagirala niti je pokazala veliku volju da se riješi dugogodišnji problem finansiranja te institucije.

“Ugovor omogućava samo trenutno i promptno djelovanje od strane Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. U narednom periodu ćemo se posvetiti tome da uložimo maksimalne napore da riješimo finansiranje Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Svi se pozivaju na to da je ovakav muzej identitet jedne države. Međutim, sudeći po akcijama i reakcijama, ono što je država do sada uradila nije dokazalo da je ta priča u skladu sa praksom koju smo imali priliku vidjeti”, kazao je Alikadić.

Inače, direktor Sijarić u nedavnom intervjuu za Al Jazeeru rekao je da je Zemaljskom muzeju na mjesečnom nivou potrebno 110.000 do 115.000 KM (55.000 do 57.500 eura), odnosno 1.400.000 KM (716.000 eura) godišnje.

Izvor: Al Jazeera i agencije