Za rad predstavništva RS-a u Washingtonu 350.000 eura

Opozicija u Republici Srpskoj ranije je iznijela niz zamjerki na rad predstavništva RS-a u Washingtonu (Al Jazeera)

Vlada bh. entiteta Republika Srpska odlučila je za 20 posto povećati ranije planirani iznos za finansiranje predstavništva RS-a u Washingtonu.

Šefu predstavništva Obradu Kesiću sada će na raspolaganju biti 700.000 KM (350.000 eura), odnosno dodatnih 110.000 KM (55.000 eura), za koliko je smanjena stavka za osnivanje novih predstavništava RS-a, prenosi poslovni portal Capital.ba.

U Odluci o izmjenama odluke o rasporedu sredstava za finansiranje rada predstavništava RS-a u inostranstvu za 2017. godinu, koju je Vlada RS-a usvojila prošle sedmice, navedeno je da će 110.000 KM predstavništvu u Washingtonu biti isplaćeno u jednokratnom iznosu, dok će preostali dio biti isplaćen u jednakim mjesečnim iznosima, kao i ostalim predstavništvima ili, u izuzetnim slučajevima, kvartalno, u skladu s prilivom novca u budžet RS-a.

‘Vlada nagrađuje Kesića’

Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica ocijenio je kao skandaloznu odluku Vlade RS-a da za 20 posto poveća ranije planirani iznos za finansiranje predstavništva RS-a u Washingtonu.

On tvrdi da Vlada, umjesto da postavi pitanje rezultata rada predstavništva u Washingtonu, “nagrađuje” Kesića za spomenuti iznos sredstava iz budžeta RS-a.

Iznio je i primjedbu na to što u budžetu nisu navedene pojedinačne stavke za finansiranje rada svakog od predstavništava RS-a u svijetu, a za koja se izdvaja ukupno 4,4 miliona KM (2,2 miliona eura).

“Narodna skupština RS-a mora da ima uvid u finansiranje i efekte rada svakog predstavništva pojedinačno. Na to smo ukazivali i ranije, jer bi se u tom slučaju znao tačan iznos budžeta kojim raspolaže svako predstavništvo. Ovako je to netransparentno”, upozorio je Govedarica.

On je kazao da se postavlja pitanje efekata rada predstavništava, a posebno onog u Washingtonu.

“Postavlja se pitanje za koga Obrad Kesić radi i da li je on predstavnik RS-a ili jednog čovjeka i političke partije u RS-u. Mi ne vidimo rezultate u njegovom radu, jer je RS u nezavidnoj poziciji kada su u pitanju Sjedinjene Američke Države, a predsjednik RS-a Milorad Dodik je pod sankcijama te države”, rekao je lider SDS-a.

Umjesto da Kesić bude smijenjen i da se provjeri šta je predstavništvo RS-a u Washingtonu uradilo do sada, nagrađen je dodatnim finansijskim sredstvima.

“Postoji potreba da građani RS-a znaju šta rade predstavništva RS-a u inostranstvu i koji su efekti rada kako bi mogli da procijene da li je opravdan utrošak sredstava za te namjene. Mi ne vidimo investicije iz SAD-a u RS-u. Ne vidimo ništa izuzev da Kesić troši sredstva RS-a koja mu doznači Vlada”, zaključio je Govedarica.

Ukupno 2,2 miliona eura

Opozicija u RS-u i ranije je iznijela niz zamjerki na rad predstavništva RS-a u Washingtonu, posebno nakon uvođenja američkih sankcija Dodiku.

Predstavnici opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini RS-a tražili su detaljan izvještaj o aktivnostima ovog predstavništva, ali i o troškovima i rezultatima nedavnih putovanja premijerke RS-a Željke Cvijanović u SAD.

Potpredsjednik Vlade RS-a Anton Kasipović tada je rekao da je Cvijanović već informirala Vladu RS-a o svojim putovanjima usmeno, a da će uskoro to učiniti i pismeno.

Za finansiranje rada predstavništava RS-a u inozemstvu u ovoj godini iz budžeta RS-a bit će izdvojeno 4,4 miliona KM (2,2 miliona eura).

Izvor: Agencije