Za putnike sa Zapadnog Balkana privremeno zatvorena bugarska granica

Bugarska je uvela privremenu zabranu ulaska državljanima sa Zapadnog Balkana od 16. jula do 31. jula (EPA)

Putnici iz Srbije od sutra neće moći da uđu u Bugarsku osim u slučaju tranzita, objavljeno je na sajtu Ambasade Srbije u toj zemlji.

Bugarska je uvela privremenu zabranu ulaska svim licima iz Srbije, bez obzira na njihovo državljanstvo, od 16. jula do 31. jula, prenijela ja Beta.

Odluka je donijeta zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji i odnosi se na sve granične prelaze, vazdušnim, pomorskim, željezničkim i kopnenim putem.

Izuzetak od zabrane je dozvola državljanima Srbije da tranzitiraju preko Bugarske sa ciljem povratka u Srbiju.

Dozvoljen tranzit

Tranzit se dozvoljava jedino u slučajevima kada može da se garantuje neodložno napuštanje teritorije Bugarske, dodaje se u obavještenju.

Bugarska agencija Novinite javila je da ista pravila kao za Srbiju važe i za BiH, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Kosovo, Albaniju i Tursku.

Evropska unija, čija je Bugarska članica, jučer je odlučila da skine Srbiju sa liste epidemiološki sigurnih zemalja iz kojih su dozvoljena i putovanja koja nisu neophodna.

Ta lista nije obavezujuća, već predstavlja samo preporuku EU-a za odobravanje ulaska, a neke od 27 članica je ne poštuju.

Nešto ranije Hrvatska je također pooštrila mjere prelaska granice za državljane zemalja Zapadnog Balkana.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u vrijeme korona virusa zemlje pooštravaju mjere prelaska granica, ili ih u cijelosti zatvaraju.

Neke granice između zemalja Zapadnog Balkana također su zatvorene, poput granice između Srbije i Crne Gore.    

Izvor: Agencije