Za Prvi maj protesti u Hrvatskoj i Srbiji, ali ne i u BiH

Zagrebačkim ulicama i ove će godine proći protestna kolona nezadovoljnih radnika

Dok će u Hrvatskoj i Srbiji Međunarodni praznik rada biti obilježen prosvjedima u organizaciji sindikata, u Bosni i Hercegovini neće biti sindikalnih okupljanja niti prosvjednih aktivnosti.

Savez samostalnih sindikata BiH odustao je od prosvjeda na Praznik rada.

Iako je predsjedništvo Saveza ponudilo prosvjede kao jednu od opcija, većina sindikata pod njihovim okriljem umjesto bunta odlučila se za opciju dijeljenja letaka i anketiranja radne snage o njihovom radnopravnom statusu.

U Hrvatskoj će Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata obilježiti prosvjednom povorkom u Zagrebu pod sloganom “Za reforme za ljude”.

Pod tim sloganom sažeta su traženja hrvatskih radnika – pravedne plaće i bolji uvjeti rada, dostojanstvena starost, kvalitetno obrazovanje kao temelj razvoja i budućnosti, efikasan javni zdravstveni sustav dostupan svima, učinkovito pravosuđe i javna upravu, te vraćanje povjerenja građana u institucije, kao i promjena odnosa prema Europskoj uniji i unutar nje, odnosno Europa za građane.

Okupljanja u prirodi

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” obilježit će Međunarodni praznik rada skupom u središtu Beograda, a održat će se pod nazivom “Da plate ustanu, a mladi ostanu”.

Skup počinje na Trgu Nikole Pašića, odakle će se krenuti u prosvjednu šetnju do Narodne skupštine i Vlade Srbije, gdje se prosvjed završava.

U najavi skupa se navodi kako sindikati žele da se “čuje njihov glas za bolji i pravičniji svet, za odbranu prava radnika, za veće plate, za više radnih mesta, za perspektivu mladih…”

Izdali su i Proglas uoči Praznika rada u kojem se navodi da “radnici postaju savremeni robovi, digitalni nadničari neoliberalnog kapitala, te da Prvi maj – Međunarodni dan rada, dobija drugačiji karakter”. Navode i da za njih “Prvi maj već odavno simbol radnika”.

U svim državama regije, bez obzira ima li ili nema prosvjeda, praznik će biti obilježen tradicionalnim urancima i okupljanjima uz hranu i piće u prirodi.

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

Izvor: Agencije