Za prilagodbu zatopljenju 500 milijardi dolara godišnje

Ovo je pet puta veći iznos od ranijih procjena (AP)

Troškovi pomaganja zemljama u razvoju da se prilagode klimatskim promjenama mogli bi do 2050. dosegnuti 500 milijarda dolara godišnje.

To je pet puta veći iznos od ranijih procjena, objavili su Ujedinjeni narodi.

U studiji UN-ova programa za zaštitu okoliša navodi se da su ranije procjene od 80 do 100 milijardi dolara godišnje za financiranje prilagodbe siromašnih zemalja “najvjerojatnije (…) rezultat znatnog podcjenjivanja”, prenosi Hina.

Izvješće naglašava da bi pravi troškovi prilagodbe godišnje mogli iznositi od 140 do 300 milijardi dolara do 2030., što će se povećati na 280 do 500 milijardi dolara do 2050. godine.

Troškovi će rasti

UNEP je pozvao zemlje članice UN-a da usmjere više novaca u programe prilagodbe, podsjećajući da će troškovi “oštro” rasti čak i ako se uspije globalno zagrijavanje ograničiti na dva stupnja celzija, kao što je to predviđeno na globalnoj klimatskoj konferenciji u Parizu u prosincu prošle godine.

“Ovo izvješće predstavlja moćni podsjetnik da će klimatske promjene i dalje sa sobom nositi velike gospodarske troškove”, rekao je zamjenik izvršnog direktora UNEP-a Ibrahim Thiaw.

Izvor: Agencije