Oglasi

Za Pelješki most potrebno 430 miliona eura

Hrvatska očekuje sufinansiranje izgradnje Pelješkog mosta iz fondova Evropske komisije u vrijednosti do 85 posto.
Pelješki mostDa je Strabagov zahtjev za odgodu usvojen, početak radova mogao je biti odgođen za dvije godineAnadolija - Ilustracija

Vlada Hrvatske donijela je odluku o financiranju projekta "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom", koji uključuje i izgradnju Pelješkog mosta, vrijednog 430,2 milijuna eura.

Donošenje te odluke, istaknuo je premijer Andrej Plenković, ohrabrujući je signal za sve one koji putuju prema Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Dubrovniku, s obzirom na to da će njegova provedba bitno olakšati i ubrzati protok ljudi i robe prema jugu Hrvatske.

Plenković je istaknuo i da je taj projekt dio Strategije prometnog razvoja Hrvatske za razdoblje 2014-2020. godina.

Tom Vladinom odlukom zadužuje se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da do pozitivnog okončanja cjelokupnog postupka dodjele sredstava Europske unije osigura novac za financiranje prihvatljivih troškova tog projekta.

Projekt od nacionalnog interesa

Resorni ministar Oleg Butković kazao je da su sredstva za taj projekt planirana u državnom proračunu za ovu te iduće dvije godine.

"Od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova koji su planirani u državnom proračunu Hrvatska očekuje sufinanciranje Europske komisije u vrijednosti do 85 posto ili 357,2 milijuna eura", rekao je Butković.

Odlukom se ujedno omogućava Hrvatskim cestama donošenje odluke o odabiru posredstvom postupka javne nabave te potpisivanje ugovora s odabranim ponuditeljima.

Također, ta se tvrtka obvezuje da osigura sredstva za plaćanje poreza na dodanu vrijednost te za sve ostale neprihvatljive troškove vezane uz provedbu projekta.

"Donošenjem ove odluke Vlada iskazuje spremnost i odlučnost u izgradnji Pelješkog mosta, najvažnijeg geostrateškog projekta u Hrvatskoj. Riječ je o projektu koji je od nacionalnog interesa, a čijom će se izgradnjom konačno uspostaviti teritorijalna povezanost te dokinuti teritorijalni diskontinuitet Hrvatske“, istaknuo je Butković.

Prema njegovim riječima, donošenje takve odluke "snažna je poruka i EK-u da Hrvatska stoji iza Pelješkog mosta".

Već stižu ponude

Krajem prosinca prošle godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture primilo je potvrdu posebnog tijela EU-a za pomoć u pripremi velikih infrastrukturnih projekata o pripremljenosti projekta izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta.

Projekt cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom ocijenjen je kao najbolje rješenje za prometno povezivanje razdvojenog teritorija Hrvatske.

Krajem siječnja završili su pregled i ocjena dostavljenih ponuda u prvom krugu pretkvalifikacijskog natječaja za gradnju Pelješkog mosta te je trebao započeti drugi stupanj ograničenog postupka javne nabave.

Neslužbeno, na pretkvalifikacijskom natječaju Hrvatske ceste zaprimile su 12 ponuda etabliranih tvrtki iz Francuske, Španjolske, Italije, Kine i Južne Koreje. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.