Oglasi

Za Palestinu odlučujući glas BiH?

Palestinci imaju osam glasova od 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a, traži se presudni deveti glas.

Palestinci su u četvrtak dobili osam glasova od 15 članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) u korist zahtjeva za prijem palestinske države u UN.

Ova podrška je nedovoljna, jer je potrebno najmanje devet glasova kako bi njihov zahtjev mogao dobiti preporuku Vijeća sigurnosti i kako bi se zatim glasalo o njemu u Generalnoj skupštini UN-a.

"Imamo osam država koje će glasati za Palestinu u Vijeću sigurnosti i sad neprekidno radimo na tome da pridobijemo devetu i desetu", izjavio je novinarima palestinski ministar vanjskih poslova Riyad Maliki.

Šest članica Vijeća sigurnosti već je potvrdilo da će odobriti palestinski zahtjev - Kina, Rusija, Brazil, Indija, Liban i Južna Afrika.

Maliki je kazao kako je dobio potvrdu Nigerije i Gabona da će glasati za palestinsku državu.

"Sada upravo razgovaramo s Bosnom i Hercegovinom, Kolumbijom i Portugalom", dodao je on.

Nekoliko članica Vijeća sigurnosti je neodlučno ili još nije obznanilo svoj stav: Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Nigerija, Gabon, Bosna i Hercegovina i Portugal.

Kolumbija je dala do znanja da će se uzdržati od glasanja.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je prošlog petka predao historijski zahtjev za prijem palestinske države u članstvo UN-a, na temelju granica iz 1967. godine, s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Ova kandidatura je u srijedu proslijeđena Odboru za prijem Vijeća sigurnosti, koji će se prvi put sastati u petak.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.