Za novog papu izabran kardinal iz Argentine

Kardinali Rimokatoličke crkve, njih 115, izabrali su novog poglavara Katoličke crkve, kardinala iz Argentine Jorge Marija Bergoglia (76).

“Imamo papu”, objavio je kardinal protođakon Jean Louis Tauran, dodavši da je novi papa odlučio uzeti ime Franjo I. On je 266. papa po redu.

Kardinal Bergoglio prvi je poglavar Rimokatoličke crkve sa američkog kontinenta i izvan Evrope u posljednjih više od hiljadu godina. Inače, porijeklom je iz Italije i isusovac je.

On se otprilike u 20:25 sati pojavio na svečanom balkonu, te pozdravio između 200 i 300 hiljada vjernika iz svih dijelova svijeta koji su večeras okupirali Trg svetog Petra. Također, uputio je blagoslov vjernicima.

”Braćo i sestre, dobro večer. Vi znate da je dužnost konklave da se da biskup Rimu. Čini se da su moja braća kardinali otišli čak na kraj svijeta da ga dovedu. Zahvaljujem vam se na prijemu. Hvala rimskoj zajednici. Prije svega, želio bih da se pomolim za našeg Benedikta XVI. Pomolimo se svi za njega. Da ga Bog Blagoslovi i da ga Bogorodica čuva”, kazao je novi papa, prenosi Anadolija.

Također je dodao:

”Sada započnimo ovaj put. Biskup i narod. To je put bratstva, ljubavi i povjerenja između nas. Molimo se uvijek za nas. Molimo se za čitav svijet. Molimo se da uvijek bude jedno veliko bratstvo. Želimo da put Crkve, koji ćemo danas započeti, bude put prosvjetljenja u ovom divnom gradu”, kazao je.

Novi papa je pozvao vjernike da se mole za prethodnog papu Benedikta Šesnaestog, Katoličku crkvu i čitav svijet. 

Bergoglio je nadbiskup Buenos Airesa. Konzervativac. Zalaže se za socijalnu pravdu. Živi u skromnom stanu i koristi javni prevoz. Poznat je i po tome što je 2001. oprao i poljubio stopala pacijenata oboljelih od AIDS-a.

Smatraju ga reformatorom

Novi poglavar Katoličke crkve papa Franjo Prvi je jezuita koji je kao argentinski kardinal stekao ugled blage i skromne osobe koja održava otvoren i blizak odnos sa vjernicima.

Ovaj 76-godišnjak je po obrazovanju hemičar i sin radnika željeznice, a kardinalsku funkciju obavljao je od 2001. godine.

Iako je formalno konzervativac u pogledu vjerskih stavova, smatraju ga reformatorom i nije bio među kandidatima od kojih se očekivalo da će biti izabrani.

“Bergogliu u korist ide njegov pastoralni pristup, kao što kažu u crkvi – njegov odnos sa narodom. On je veoma jednostavan čovjek i veoma štedljiv. Također, inteligentna je osoba i neko ko je dobar u komuniciranju”, rekao je Leandro Pastor, profesor filozofije na Univerzitetu u Buenos Airesu, koji decenijama poznaje kardinala.

U krugovima Katoličke crkve Bergoglia opisuju kao beskompromisnog pristalicu stavova pape Ivana Pavla Drugog u vezi sa pitanjima eutanazije, smrtne kazne, abortusa, prava na život, ljudskih prava i celibata svećenika, prenose mediji, javlja Srna.

Još jedan faktor koji mu je išao u korist prilikom izbora za papu jeste činjenica da govori italijanski, zvanični jezik Katoličke crkve i da su mu preci iz Italije.

Kardinal Bergoglio već nekoliko decenija živi samo sa jednim funkcionalnim plućnim krilom, ali kaže da je dobrog zdravlja.

Inauguralna misa 19. marta

On je prvi jezuita na čelu Katoličke crkve. Danas u svijetu postoji skoro 20.000 pripadnika ovog katoličkog crkvenog reda.

Papa Franjo služit će 19. marta inauguralnu misu, objavio je Vatikan u srijedu.

Glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi na konferenciji za novinare je rekao da je Franjo telefonirao papi u miru Benediktu XVI ubrzo nakon izbora i dodao da će ga uskoro posjetiti.

Papinoj inauguralnoj misi obično prisustvuju čelnici država i vlada.

Prije početka konklave nije bilo favorita za položaj novog poglavara Katoličke crkve. 

Kardinali su, podsjetimo, u srijedu navečer na tajnim konklavama u Sikstinskoj kapeli glasali za nasljednika Benedikta XVI, koji je 28. februara svojevoljno napustio pontifikat.

Bijeli dim je pušten u 19:07 sati. Proces biranja novog pape počeo je u utorak. 

Nakon dva ranija kruga glasanja u jutarnjim satima u srijedu, crni dim vinuo se iz dimnjaka kapele, označavajući da novi poglavar Rimokatoličke crkve nije izabran.

Kardinali su glasali još dva puta u poslijepodnevnim satima.

Reakcije iz svijeta

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy i Evropske komisije Jose Manuel Barroso uputili su zajedničku čestitku novom papi Franji Prvom.

“Želimo vam dug i blagosloveni pontifikat kako bi Vaša svetost i Katolička crkva mogli da se posvetite odbrani osnovnih vrijednosti kao što su mir, solidarnost i ljudsko dostojanstvo”, navodi se u saopćenju dvojice predsjednika.

Generalni sekretar UN Ban Ki-moon izrazio je „iskrene čestitke” novom poglavaru Katoličke crkve Franji Prvom i izrazio nadu u nastavak saradnje između UN-a i Katoličke crkve pod njegovim rukovodstvom.

I EU je čestitala novoizabranom papi i pozvala ga da promovira mir, solidarnost i ljudsko dostojanstvo u svijetu koji se brzo mijenja.

Britanski premijer David Cameron na “Twitteru” je napisao: “Važan dan za 1,2 milijardi katolika širom svijeta, pošto je njegova svetost papa Franjo Prvi izabran za 266. biskupa Rima.”

Kolumbijski predsjednik Huan Manuela Santos poželio je “dobrodošlicu papi Franji Prvom, prvom latinoameričkom papi”.

Predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto pozdravio je novog šefa vatikanske države i izrazio želju da s njim uspostavi prijateljske i bliske odnose.

Vijest o izboru argentinskog kardinala za novog papu pozdravljena je burnim aplauzom u katedrali u Buenos Airesu, gradu u kojem je on nekada bio nadbiskup, prenio je AFP.

Na ulicama Buenos Airesa čuju se automobilske sirene.

Predsjednica Argentine Cristina Kirchner kazala je:

“Želimo mu, pošto preuzima ulogu na čelu crkve, plodnu misiju, budući da će imati ogromnu odgovornost na plećima dok traži pravdu, ravnopravnost, bratstvo i mir među ljudima.”

Iz dimnjaka Sikstinske kapele izašao je bijeli dim u srijedu navečer i oglasila su se zvona bazilike Svetog Petra.

Mnogi vjernici okupili su se na Trgu svetog Petra i s radošću dočekali vijest o izboru novog poglavara.

Odabir imena

“Nomen est omen” (ime je znak), izreka koja postoji još od starog Rima ponovno je u središtu pozornosti, jer će novi papa, čak i prije nego što izgovori prve riječi u javnosti, katolicima širom svijeta poslati poruku samim odabirom svojeg papinskog imena, navodi agencija Reuters.

Novi papa će već odabirom imena, smatra britanska agencija, natuknuti glavni smjer u kojem će se kretati njegov pontifikat. Izabere li neko davno zaboravljeno ime iz prošlosti, poput Hilarija ili Zefirina, primorat će vjernike na konsultaciju historijskih knjiga kako bi pokušali shvatiti šta se krije iza toga, ali odabirom imena modernih papa, poput Benedikta, Ivana Pavla ili Ivana dat će do znanja da želi nastaviti upravljati Katoličkom crkvom na temelju odrednica pontifikata pape čije je ime preuzeo.

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi je ranije izjavio da će izbor novog pape trajati dva do najviše četiri dana.

Novi papa je morao dobiti podršku dvotrećinske većine, tako da je za izbor novog poglavara 1,2 milijarde vjernika bilo potrebno 77 glasova kardinala.

Novog papu čekaju veliki izazovi vođenja Crkve, koja se bori s brojnim problemima, od seksualnog zlostavljanja do optužbi za korupciju u Vatikanu, koje su se pokazale prevelikim teretom za odlazećeg poglavara Rimokatoličke crkve.

Izvori: Al Jazeera i agencije